Politică

În ciuda avertismentelor din UE Timofti e la a treia hotărâre declarată NECONSTITUȚIONALĂ

Curtea a declarat constituţionale doar o parte din atribuţiile care i-au fost acordate Guvernului demisionar de deputaţii PLDM şi PCRM

În urma hotărârii de sâmbătă, preşedintele Nicolae Timofti este la cea de treia încălcare a Constituţiei în decurs de mai puţin de două luni şi la doar un an de la preluarea mandatului de şef al statului.

Amintim că la 3 mai PCRM şi PLDM au acordat împuterniciri sporite premierului unui guvern demisionar şi cabinetului de miniştri, inclusiv posibilitatea de a demite şi a numi funcţionari şi membri ai executivului. Legile votate la 3 mai de deputaţii PLDM-PCRM, zi considerată de unii politicieni şi analişti ca ”vinerea neagră a democraţiei moldoveneşti” au fost criticate dur şi de oficialii europeni, care s-au referit în mod expres şi la sporirea abuzivă a prerogativele unui guvern demis.

”Urmăresc cu îngrijorare cele întâmplate în Moldova. În ultimele zile, Parlamentul Moldovei a amendat un număr de legi fundamentale ce afectează funcționarea sistemului politic al țării. A fost modificată Legea cu privire la Curtea Constituțională, legislația electorală, funcționarea guvernului și a structurilor de implementare a legislației, în unele cazuri în mod repetat, fără consultări adecvate. Aceste amendamente și modul în care au fost adoptate crează riscul de subminare a independenței și echilibrului instituțional”, a declarat Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

De asemenea, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vice-preşedintele Comisiei Europene, şi Štefan Füle, Comisarul European pentru extindere şi politica de vecinătate s-au referit în declaraţia lor inclusiv la împuternicrile premierului, califând aceste modifcări drept îngrijorătoare. ”Noi înţelegem că aceste legi, adiţional măsurilor ce vizează judecătorii Curţii Constituţionale, includ modificări cu privire la legea electorală, pragul electoral necesar pentru accederea partidelor în parlament, împuternicirile Prim-ministrului interimar de a putea demite miniştrii şi şefii instituţiilor, precum şi modificări cu privire la statutul Centrului Naţional Anticorupţie. Aceasta indică un nou curent îngrijorător de luare a deciziilor în Moldova, reflectat de asemenea şi în alte modificări legislative, unde instituţiile statului au fost utilizate în interesul unora. Reiterăm îngrijorarea noastră că asemenea măsuri, întreprinse fără o pregătire şi consultare corespunzătoare, ar putea constitui o ameninţare la independenţa instituţiilor-cheie naţionale şi un obstacol pentru dezvoltarea viitoare a democraţiei şi a stabilităţii statului de drept în Moldova”, au declarat cei doi înalţi reprezentanţi ai UE.

via 24h.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *