Politică

În dorinţa de a fi haioşi politicienii lansează mesaje ofensatoare

 Opinia a fost formulată la o dezbatere publică organizată de către Agenţia de presă Info-Prim Neo.

Dezbaterea a avut genericul: „Ce cred politicienii despre noi, societatea, atunci când aruncă unii în alţii cu ouă, replici tăioase şi cuvinte ofensatoare? Ce credem noi, societatea, despre acest tip de relaţii politice?” şi a abordat incidentul în care liderul comunist, Vladimir Voronin, a fost învinuit că a adresat cuvinte ofensatoare la adresa moldoveanului de origine africană, John Onoje, membru al Partidului Naţional Liberal. În cadrul unor acţiuni de protest organizate de PCRM, Vladimir Voronin a declarat că cei de la guvernare „au adus un negru din Africa să le facă politică”.

Analistul politic Victor Gurău, consilier supleant în fracţiunea PCRM din Consiliul municipal Chişinău, a declarat că Vladimir Voronin nu a vorbit despre John Onoje. Nu a dat nume şi niciun gest de-al său nu a făcut legătură cu acest cetăţean. Potrivit lui Victor Gurău, fraza respectivă nu a fost decât o metaforă adresată guvernării. Aceasta este folosită în limbajul popular la adresa oamenilor care lucrează cu ziua şi li se spune că sunt negri. „O metaforă nu prea reuşită, dar nu atât de dură ca să o clasific ca declaraţie rasială”, a notat Victor Gurău.

De cealaltă parte, Vitalia Pavlicenco, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, din care face parte şi John Onoje, a declarat că Vladimir Voronin s-a referit anume la colegul său de partid şi aceasta au înţeles-o şi cei din mass-media, şi cetăţenii. Liderul PNL susţine că Voronin ar fi făcut declaraţia respectivă pentru că John Onoje are viziuni unioniste şi îşi manifestă deschis dezacordul faţă de politica PCRM. Potrivit Vitaliei Pavlicenco, declaraţiile lui Vladimir Voronin nu au fost altceva decât un atac discriminatoriu. Liderul PNL a mai spus că prin astfel de fraze unii politicieni încearcă să manipuleze opinia publică, să incite la ură, ceea ce duce la polarizarea societăţii.

Expertul Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, a declarat că de multe ori politicienii apelează la unele metafore pentru a fi haioşi şi pentru a face pe placul publicului, nu neapărat cu intenţia de discrimina sau a jigni pe cineva. Totuşi, John Onoje, care este cetăţean al Republicii Moldova, trebuie să beneficieze de toate drepturile pe care i le oferă Constituţia, inclusiv garanţia de a nu fi discriminat, constrâns, indiferent de originea lui rasială. Directorul ADEPT a mai spus că, John Onoje are dreptul să spună orice despre unionism. Problema apare când acesta devine activist. „El poate vorbi despre unionism ca un om care a citit din cărţi, noi vorbim ca cei care am trecut prin sentimente lucrurile. Are dreptul, dar acest fenomen este neobişnuit şi atitudinea faţă de el este ca faţă de un fapt neobişnuit”, a remarcat Igor Boţan.

Directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, a declarat că politicieni nu trebuie să fie doar antreprenori politici, ci şi politicieni responsabili pentru cuvintele lor şi pentru impactul pe care îl creează acestea. În opinia directorului CReDO, declaraţia liderului PCRM denotă o expresie stereotip, care se include în categoria expresiilor cu tentă rasială. Acest fapt este regretabil pentru că opinia lui Vladimir Voronin contează pentru multe persoane şi exercită o anumită influenţă. Expertul este de părere că acest comportament denotă un nivel jos de cultură politică, iar Vladimir Voronin ar face bine dacă şi-ar cere scuze.

Dezbaterile fac parte din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel. Participanţii la dezbateri au apreciat evenimentul. Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, a remarcat că acest proiect este menit să obişnuiască cu elementele indispensabile ale culturii politice. Şi directorul ADEPT, Igor Boţan, a declarat că dezbaterile sunt foarte interesante pentru că sunt prezente toate părţile vizate într-o anumită situaţie.  

Sursa: Agenția Info-prim.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *