Timpul Liber

În era informațională și lectura a devenit o „victimă” a tehnologiilor

Se pare că răsfoitul tradițional al cărților nu mai este la fel de interesant și atractiv pentru noile generații ca navigarea pe internet și lecturarea unor cărți online. Astfel, în timp ce sălile de lectură devin tot mai pustii, numărul cititorilor virtuali ai bibliotecilor crește cu fiecare zi.

Chiar dacă nu a existat nicio zi în care să nu fi venit măcar un cititor, totuși, angajații Bibliotecii Naționale a R. Moldova (BNRM) nu-și mai amintesc de câți ani nu au mai fost ocupate toate locurile din sălile de lectură. Ba mai mult, în ultima perioadă, punctul de atracție al cititorilor sunt calculatoarele instalate recent în săli. Statisticile BNRM arată că, numai anul acesta, numărul vizitelor a scăzut cu un sfert, în timp ce numărul vizitatorilor virtuali ai bibliotecii s-a triplat.

Biblioteca virtuală ia locul celei tradiționale

Astfel, dacă în anul 2010 cititorii fideli au venit la BNRM pentru a se documenta de mai mult de 86 mii de ori, în 2011 numărul vizitelor s-a redus cu o mie, iar în acest an numărul acestora s-a diminuat cu 20 mii. Ba mai mult, chiar dacă se află în creștere, numărul cititorilor bibliotecii în 2012 a fost de numai opt mii. Totodată, statisticile arată că, în ultimii trei ani, numărul vizitelor virtuale a săltat de la aproape 45 de mii până la 150 de mii.

Aliona Muntean, director adjunct pe probleme de informare și activitate informațională, explică această situație prin faptul că utilizatorul lucrează mai puțin singur cu documentele, respectiv cărțile. „El are nevoie acum doar de informații cât mai succinte, mai puține și mai rapide. Toate acestea cititorii le găsesc în cataloagele online ale bibliotecii, iar prezența în sălile de lectură nu mai este atât de necesară. Nu mai este nevoie să pierzi câteva ore pentru a găsi o carte”, menționează Aliona Muntean. Potrivit ei, nu doar numărul vizitatorilor a scăzut, dar și solicitări au mai puține. Din 2010 până în prezent împrumuturile au scăzut cu circa 30 mii.

BNRM s-a îmbogățit cu 15 mii de cărți

Nici măcar înnoirea fondului bibliotecii nu a putut stopa acest fenomen. Astfel, anul acesta au fost procurate și primite de la donatori 15 mii de cărți și documente, dublu față de anul 2010. Administrația BNRM spune că în curând nu va mai avea unde să păstreze cărțile, și asta pentru că, deși în depozitele Bibliotecii Naționale pot fi păstrate circa un milion de cărți, în prezent acolo sunt depozitate peste 2,5 milioane. Aliona Tostogan, director adjunct pe probleme de activitate biblioteconomică internă, afirmă că în următorii doi-trei ani nu vor mai avea spații unde să păstreze cărțile. Aceasta se arată nemulțumită de atitudinea autorităților față de patrimoniul BNRM și spune că acestea ar trebui să se implice mai mult în păstrarea acestuia. „Dacă sovieticii înainte au încercat să nimicească bisericile și nu le-a reușit, acum se încearcă mutilarea bibliotecii, care este, la fel ca și biserica, un templu al spiritualității”, a subliniat Aliona Tostogan.

Directorul BNRM, Alexe Rău, susține că 2012 a fost un an cu împliniri, deși unul foarte greu. „Greu, în primul rând, pentru că statul nu a avut de unde să ne ofere mijloacele financiare necesare pentru aniversarea a 180-a a bibliotecii. Printre bucurii se numără recunoștința statului prin faptul că ne-a decernat „Ordinul Republicii”, explică directorul. Potrivit lui, sunt mai multe cauze din care cititorii nu se mai întorc în sălile de lectură: faptul că ani la rând fondul bibliotecii a fost sărac, nu existau mijloace suficiente pentru a pune la dispoziție cititorilor mai multe calculatoare.

Biblioteca, refugiu înainte de examen

Cititorii însă văd lucrurile altfel. Spre exemplu, unii vin la bibliotecă numai înainte de examene. Miroslav Țurcan, student în anul II la Universitatea de Stat din Tiraspol, spune că, deși avea abonament la bibliotecă de ani de zile, a venit pentru prima dată abia acum două săptămâni. „Am abonamentul de doi ani, dar am început să vin aici abia de curând, când am avut nevoie urgent de o carte pentru ore”, mărturisește studentul. Pentru că sesiunea de examene este aproape, tânărul afirmă că va continua să vină aici încă câteva săptămâni.

La altă masă, aceeași situație. Galina Roșca, masterandă la USM, se pregătește pentru examen citind din cartea „Corectitudine și greșeală” și mai are încă patru cărți alături. Declară că vine de cel puțin trei ori pe săptămână la bibliotecă și stă de la două până la cinci ore. „Aici este foarte liniște, găsesc cărțile de care am nevoie și e cald”, adaugă domnișoara.

În sălile de lectură cititorii mai vin și cu laptopurile, astfel că lectura clasică este îmbinată cu noile tehnologii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *