În estul Ucrainei au loc cele mai intense lupte din ultimele trei luni. Civilii continuă să părăsească zona (revista prsei)
Publicaţia britanică aminteşte că opt militari ucraineni au fost omorâţi săptămâna trecută şi alţi 40 au fost răniţi în atacurile rebelilor, cele mai sângeroase de la acordul de încetare a focului semnat la Minsk. Chiar dacă acest conflict nu escaladează din nou într-un război, civilii continuă să părăsească zona, sporind criza umanitară din ţară. Peste 1,2 milioane de persoane au fost nevoite să se mute în altă parte a ţării, în urma acestei crize, soldate cu 6.200 de morţi, din aprilie 2014.
Aproape 6.000 de migranţi au fost salvaţi în Mediterană pe parcursul acestui weekend, scrie Le Figaro. Fără să constituie un record, acest bilanţ, aferent unei singure zile, este unul dintre cele mai ridicate din ultimii ani. Garda italiană de coastă a anunţat duminică faptul că 5.800 de migranţi au fost salvaţi în ultimele 24 de ore în largul coastelor Libiei. Cifra ar putea creşte pe măsură ce operaţiunile de salvare vor continua.
New York Times semnalează creşterea prezenţei chineze în Antarctida. Puţine locuri de pe glob au rămas în afara razei de acţiune a liderului chinez Xi Jinping, care a călătorit în capitalele europene şi până la Pacific şi Caraibe urmărind realizarea interesului naţional al Chinei. Stând pe puntea unui spărgător de gheaţă care-i transportă pe oamenii de ştiinţă chinezi pe continentul de gheaţă, Xi a afirmat că ţara sa va continua să se extindă în unul din puţinele locuri de pe glob rămase neexploatat de om. El a semnat un acord pe cinci ani cu executivul australian, care permite navelor chineze să se alimenteze cu combustibil şi hrană, înainte să ajungă în Antarctida. Acest lucru îi va facilita accesul în regiunea despre care se crede că este foarte bogată în resurse petroliere şi minerale şi, dacă va fi nevoie pe viitor, în apă proaspătă conţinută în aisberguri.
Timpul.md