Actualitate

În Găgăuzia continuă disputa dintre noul șef și deputați pe tema componenței organului de conducere

În Găgăuzia, Adunarea Populară locală nu a aprobat componența comitetului executiv propus de noul șef al regiunii (bashkan), deși ar putea fi de acord să facă acest lucru.

În cadrul unei ședințe din 8 septembrie, Adunarea Populară nu a aprobat componența personală a comitetului executiv, care depinde de faptul dacă echipa lui Ilan Șor va reuși să cadă de acord cu majoritatea din Adunarea Populară.

În prima componență a Comitetului Executiv, formată de proaspăta basarabeancă Eugenia Guțuțu și care – ceea ce încalcă procedurile – a fost prezentată de către Shor însuși prin legătură video, au fost incluși reprezentanți ai echipei sale care nu aveau nicio legătură cu regiunea. Ulterior, șapte dintre aceștia au picat examenul de cunoaștere a limbii găgăuze, a cărei cunoaștere este o cerință obligatorie. Guțu a înlocuit apoi aceste persoane, însă Adunarea Populară nu a dorit să aprobe nici această componență.

La 7 septembrie, Guțuțu a prezentat spre examinare componența personală și structura actualizată a Comitetului Executiv, înlocuind jumătate din personal. Cu toate acestea, în cadrul ședinței Adunării Naționale din 8 septembrie, problema a fost scoasă din discuție.

Vicepreședintele Adunării Naționale, Gheorghe Leichu, a explicat acest lucru prin necesitatea de a organiza mai întâi o ședință a comisiilor relevante, care vor întocmi un raport, astfel încât deputații “să aibă o idee dacă candidații corespund cerințelor legale”.

De asemenea, Leiciu a propus să fie aprobată rezoluția potrivit căreia, la formarea noii componențe a Comitetului Executiv sau la modificarea acestuia, bașcanul trebuie să se ghideze după prevederile legislației. Potrivit lui, această manevră îl va împiedica pe Guțu să dizolve Adunarea Națională după două încercări nereușite de a aproba Comitetul Executiv.

Anterior, Adunarea Națională a respins de mai multe ori structura propusă de Guțuțu pentru Comitetul Executiv, deoarece nu era conformă cu legea.

Actuala Adunare Națională a Găgăuziei a fost formată în urma alegerilor din toamna anului 2021, cu 35 de deputați.

După ce scandaloasa candidată a partidului lui Ilan Șor, Eugenia Guțuțule, a câștigat alegerile, în Adunarea Națională s-au format trei grupuri de interese: cei care sunt deja gata să o susțină, cei loiali șefului Adunării Naționale, Dimitri Konstantinov (deși la început a susținut-o pe Guțuțule și chiar a zburat în Israel pentru a negocia cu Șor), și un grup de comuniști și socialiști care sunt “în opoziție” cu toți aceștia.


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *