Bună Dimineața

În Moldova e mai bine să te naști bărbat decât femeie

Din cauza obiceiurilor noastre fără de care nu trece nici o nuntă tradițională, mă conving pe zi ce trece, că în Moldova mai bine e să te naști bărbat decât femeie.

La unele nunți de la noi,  accentul nu este pus pe fată, ci pe familia băiatului. Paradoxul e că ei sunt cei mai importanți protagoniști ai serii.
Cine a pus etichetele nunților made in Moldova, cum ar fi SOCRI MARI și socri mici, la sigur era de genul masculin. Socri mari sunt părinții băiatului, iar socrii mici sunt cei ai fetei.

De ce părinții băiatului sunt numiți mari și ai fetei – mici? Cu ce sunt ei mai mari? Faptul că au băiat, îi face mai mari decât părinții care au crescut o fată? E mai demn în Moldova să ai băiat?

Toți cei care au fost măcar la o singură nuntă tradițională știu despre toate aceste obiceiuri paternale de care, la sigur nu mai scapă nimeni, care a crescut în Moldova. Mentalitatea asta e prea adânc întipărită în istoria acestui popor.

Și ca să nu spuneți că nu e adevărat sau poate că exagerez, voi scrie mai jos cele mai evidente exemple.

Atunci când se începe nunta, părinții fetei împreună cu alaiul său de rude intră ultimii la nunta fetei lor. Ei sunt ultimii la fiecare rânduială: la intrare, la ieșire, la pus daruri, la pus banii, la toate ei sunt ultimii. Nici măcar un cuvânt de felicitare nu-i poate spune o mamă fetei sale, fără ca soacra cea mare să nu ia cuvântul. În popor, la socrii mici, așa mai în glumă, li se mai spun socrii de nimic. Nu este o glumă, e chiar serios. Cu adevărat sunt tratați ca socrii de nimic. Și ei ce fac? Tac și înghit…

Iar la pregătirile pentru nuntă cine credeți că are cel mai important rol? Coana soacră mare, desigur! Nu în toate cazurile, dar cel mai des ea hotărăște o mare parte din lucruri.

Nu știu cum e să crești o fată. Atunci când vine momentul să te desparți de ea și să fii înjosită în halul aceasta… nu mi-aș dori să știu cum e să crești o fată. Îmi vine greu să îmi imaginez prin ce o să treacă mama mea care a crescut trei fete și de trei ori va fi soacră mică. Trist să crești fete în Moldova, trist.

Sunt conștientă că prin acest strigăt de disperare nu o să schimb tradițiile din Moldova, dar sper ca într-o zi, peste 100 de ani, o mie sau mai mult, familiile fetelor vor fi privite altfel…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *