În Parlamentul de la București s-a discutat despre Unirea de la 27 martie 1918
La 26 martie, în Sala „Nicolae Bălcescu” a Palatului Parlamentului de la București s-a desfășurat dezbaterea cu tema: „27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România, model pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, eveniment organizat de către Platforma Civică „Acţiunea 2012”, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni și Consiliul Mondial Român.
Prezenți la eveniment, deputații de pe cele două maluri ale Prutului, precum și istoricii, jurnaliștii au subliniat importanța zilei de 27 martie 1918 pentru națiunea română.
Iurie Reniță, ambasadorul R. Moldova la București, a menționat că evenimentul este un prilej de a ne edifica asupra viitorului nostru. „În context, exemplele din istorie sunt cele mai concludente pentru a trage concluziile de rigoare și alege opțiunea care ne va readuce acasă, în Europa”, a subliniat Iurie Reniță.
Totodată, deputatul din Parlamentul de la Chișinău, Valeriu Saharneanu, a declarat: „Nu avem altă speranță decât România, iar clasa politică din România trebuie să dea dovadă de responsabilitate”.
În același context, senatorul Viorel Badea a declarat că problematica basarabeană ține de politica internă a României: „Basarabia a fost smulsă cu forța acum ceva vreme în urmă, acum nu avem niciun fel de scuză ca să nu facem în așa fel încât să o readucem acasă. Consider că problematica basarabeană este o chestiune care ține mai mult de politica internă a României decât de politica externă”, a menționat Badea.
De asemenea, Eugen Popescu, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, s-a arătat convins că ceea ce s-a întâmplat acum 95 de ani a lăsat amprente nu doar asupra trecutului, ci și asupra viitorului nostru. „Noi credem că acea Unire de atunci a rămas în sufletul nostru, al fiecărui român de pe o parte sau alta a Prutului și momentul respectiv ne va marca trecutul, prezentul, dar și viitorul. În sensul acestui prezent și acestui viitor aș vrea să avem o dezbatere deschisă despre ceea ce înseamnă, ceea ce va însemna de aici încolo viitorul celor două state românești”, a menționat Eugen Popescu.
În cadrul dezbaterii, unul dintre participanți a solicitat înființarea în România a unui „Minister al reunificării sau reintegrării naționale”, s-a menționat necesitatea emiterii posturilor TV din R. Moldova în România.
De asemenea, cu ocazia celor 95 ani de la Unirea Basarabiei cu România, o sală din Parlamentul României va purta numele cărturarului şi filantropului basarabean Vasile Stroescu.