Actualitate

În Parlamentul R. Moldova a fost inaugurată o expoziție dedicată capitalei culturale a Azerbaidjanului – orașului Șușa

În Parlamentul R. Moldova a fost inaugurată o expoziție dedicată capitalei culturale a Azerbaidjanului – orașului Șușa, cu ocazia aniversării a 270 de ani de la fondarea orașului. La eveniment au luat cuvântul Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, care și-a împărtășit aminitirile legate de vizita sa la Șușa în timpul vizitei sale în Azerbaidjan din februarie anul curent. „Aflându-mă la Șușa am fost martor la restaurarea și reconstrucția completă a orașului.

Președintele Azerbaidjanului aduce o mare contribuție la dezvoltarea Karabahului și la reconstrucția regiunii”, a declarat speaker-ul moldovean. De asemenea, Igor Grosu s-a referit la relațiile bilaterale dintre Azerbaidjan și Moldova, menționând nivelul înalt al acestora. Prim-vicepreședintele Milli Majlis al Azerbaidjanului, Ali Huseynli în discursul său a mulțumit părții moldovenești pentru organizarea expoziției în incinta Parlamentului. „Azerbaidjanul este un susținător al păcii în regiune și este gata să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii”, a declarat parlamentarul azer.

Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov, a menționat că organizarea unui astfel de eveniment în incinta Parlamentului – este un indicator evident al relațiilor de prietenie dintre Azerbaidjan și Moldova.

Totdodată, în data de 8 noiembrie, în scuarul Ambasadei Republicii Azerbaidjan a avut loc inagurarea basoreliefului dedicat capitalei culturale al Azerbaidjanului – orașul Șușa. Pe basorelief sunt gravate cuvintele Liderului Național Heydar Aliyev și ale Președintelui Ilham Aliyev despre Șușa, o scurtă istorie a orașului și simbolurile orașului – Cetatea Șușa și Moscheea Yukhara Govherag.

La ceremonia de inaugurare au participat deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, Secretarul de Stat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Ambasadori și diplomați acreditați în Moldova, precum și personalități publice, membri ai comunității azere, lideri ai diasporei, studenți azeri și jurnaliști.

La ceremonia de inaugurare a luat cuvântul Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi. „Astfel de evenimente reprezintă un ajutor important în dezvoltarea cooperării bilaterale”, a declarat deputatul moldovean. Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, a declarat că de acum înainte toți locuitorii orașului vor putea “atinge istoria” Azerbaidjanului la Chișinău și a remarcat frumusețea scuarului Ambasadei.

Prim-vicepreședintele Parlamentului azer, Ali Huseynli, în discursul său a menționat că Azerbaidjanul apreciază înalt dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Azerbaidjan și Republica Moldova, precum și sprijinul politic ferm al Republicii Moldova în ceea ce privește frontierele Republicii Azerbaidjan recunoscute internațional. Dânsul a remarcat importanța evenimentului de inaugurare a basoreliefului dedicat orașului Șușa de Ziua Victoriei – 8 noiembrie, zi în care orașul a fost eliberat de sub ocupație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *