Actualitate

În Republica Moldova ar putea fi instituită Ziua Națională a Lecturii

Potrivit Angelei Munteanu, dacă Parlamentul va accepta inițiativa ei legislativă, atunci la data de 14 februarie, anual ar urma să fie marcată Ziua Națională a Lecturii, zi când s-a născut marele poet al neamului românesc Grigore Vieru.

„O societate cu un nivel înalt de sănătate intelectuală este una în care cărțile au un loc de cinste. Într-un astfel de mediu copiii cresc curioși și creativi, capabili să vină cu soluții inteligente la problemele de mâine. Pentru că vrem cu toții să trăim într-o astfel de societate, e foarte important să îndemnăm copiii să citească, să promovăm lectura la nivel național, să promovăm tradiția cititului în familie”, a declarat deputata în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi și transmisă live de către RLIVE.MD.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, susține inițiativa deputatei PAS și declară că, astfel se va ridica rata cetățenilor care își dau interesul spre lecturare.

„Îmi doresc ca Ziua Națională a Culturii, în foarte scurt timp, să devină Ziua Lecturii Naționale, să citim cu toată societatea, toată națiunea”, a spus Prodan.

Potrivit statisticilor, un moldovean citește mai puțin de 3 minute pe zi, iar circa 60% din moldoveni nu au citit o carte în ultimele 3 luni. Pentru comparație, un cetățean din Estonia citește în medie 14 minute în zi, iar un german – în mediu 16 cărți pe an. Un studiu al Băncii Mondiale arată că ratele mari de alfabetizare sunt asociate cu populații mai sănătoase, mai puține infracțiuni și o creștere economică mai mare. Un alt studiu recent spune că 6 minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *