Actualitate

În Republica Moldova sunt 32 de centre de plasament, de serviciile cărora beneficiază peste 900 persoane

Într-un răspuns oferit Agenţiei de presă IPN, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale menţionează că aceste instituţii sunt create şi finanţate de către autorităţile locale și donatorii identificaţi de acestea. Centrele au o capacitate de la 6 la 75 de locuri.

Prioritar, în instituţiile de asistenţă socială se plasează persoanele solitare şi fără spaţiu locativ. Potrivit Legii privind pensiile de asigurări sociale de stat, plata pensiei pentru persoanele care se află la întreţinerea centrelor sociale se efectuează în mărime de 25%, iar 75% se direcționează către prestatorul serviciilor de întreţinere.

Ministerul are în subordine două instituţii de asistenţă socială de plasament pentru persoane vârstnice şi cu dizabilităţi. Este vorba de Centrul Republican de Reabilitare a invalizilor, a veteranilor muncii și războiului, din comuna Cocieri, Dubăsari, cu o capacitate de 230 de locuri şi Azilul Republican pentru invalizi şi pensionari, din municipiul Chişinău, cu o capacitate de 210 locuri. La 1 aprilie, în cadrul Centrul Republican de erau plasaţi 125 de beneficiari, iar la Azilul Republican – 154.

Centrele de capacitate mică sunt destinate persoanelor care au probleme de înaltă complexitate. Beneficiarii sunt selectaţi de către structurile teritoriale de asistenţă socială la propunerea asistentului social comunitar, dacă consideră că serviciile medicale şi sociale dezvoltate la nivel local nu pot satisface necesităţile solicitantului. În acest sens, se depune un set de documente care să confirme starea sănătăţii, statutul social şi oportunitatea intervenţiei date.

Conform Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcţionarea centrelor de plasament, beneficiarii instituţiilor sociale sunt asiguraţi cu servicii medicale de primă necesitate în cadrul instituţiei. În caz de necesitate, tratamentul specializat este oferit beneficiarilor de către Oficiul medicilor de familie din rază sau beneficiarii sunt direcţionaţi la spital. După caz, instituţiile sociale organizează înmormântarea beneficiarilor, dacă s-a întâmplat să decedeze în cadrul instituţiei.

Sursa: Ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *