Bună Dimineața

În țările noastre se moare pentru reforme

Peste 5000 de tineri pleacă anual în România, beneficiind de bursele de studiu oferite de Guvernul statului român. Respectiv, 10 mii de părinți își așteaptă copiii acasă, cu o diplomă europeană și o meserie deprinsă. Îi așteaptă teferi, voioși, având în spate experiența unei studenții frumoase. Ceea ce i s-a întâmplat studentului Victor Nour trece granița unui accident nefericit, e o nenorocire teribilă care ne face să adresăm o serie de întrebări: putea fi evitată această tragedie? Cât de sigure sunt căminele studențești de pretutindeni? Ce rol are paznicul unei asemenea instituții?

Analizând Regulamentul de cazare al Universității Cuza, pot fi semnalate articolele 8 și 21 ale capitolului Drepturi și îndatoriri. Potrivit acestora, Universitatea este obligată să asigure paza în cămin pe timp de noapte, iar persoanele cazate se obligă să nu intre în spațiile de cazare în stare avansată de ebrietate. Pentru studenții ce încalcă această prevedere, Regulamentul prevede drept sancțiune evacuarea din cămin. Din cele citite, sancţiunile se aprobă ulterior, la propunerea administratorului complexului sau a personalului din Conducerea Universităţii. Respectiv, chiar dacă paznicul observa că agresorul revenise băut de la clubul de noapte, acesta risca să fie evacuat din cămin abia mai târziu. Atunci când infractorul era să-i fi înjunghiat (deja) cu brutalitate pe cei doi colegi și era să fi plecat de parcă n-ar fi ruinat câteva zeci de vieți. 

Similar este și Regulamentul privind funcționarea căminelor din subordinea instituţiilor de învăţământ de stat din Moldova, care obligă locatarii căminului să aibă o ţinută şi un comportament decent. În caz contrar, reprezentanții căminului trebuie să se supună aceluiași traseu birocratic: să înainteze un demers prorectorului, ce urmează să examineze toate probele. Sunt oare aceste regulamente eronate?

Sau poate avizul psihologic pe care-l prezintă studenții la admitere este eliberat prea ușor? Sau ar trebui reintrodus examenul de admitere, pentru ca la facultate să ajungă doar cei cu adevărat puși pe carte?

Nu mă încumet să răspund. Cert este, însă, că această nenorocire trebuie să aducă schimbări spre bine pentru securitatea studenților și a elevilor. Dacă un tânăr nu este în siguranță în incinta unei clădiri a Universității, atunci lucrurile se mișcă într-o direcție complet greșită. Din păcate, în țările acestei regiuni, reformele se fac cu sânge, iar morții schimbă mai multe decât cei vii (a se vedea dosarul Colectiv de la București și cel al microbuzelor din Chișinău).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *