Economie

În trei ani, pentru subvenționarea fermierilor s-au cheltuit doar 0,5 % din PIB

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut a constituit, în anii 2010-2012, circa 71,9-87,8 miliarde de lei, iar pentru anul 2013 se estimează un PIB în valoare de 97,2 miliarde de lei.

Experţii BM sunt însă de părere că „domeniul larg de aplicare a subvenţiilor agricole nu încurajează suficient introducerea practicilor moderne şi inovative în agricultură”. Cu începere din 2009, subvenţiile pentru agricultură şi-au schimbat destinaţia de la sprijinirea necesităţilor curente la susţinerea investiţiilor: în prezent, subvenţiile investiţionale reprezintă 80 la sută din Fondul de susţinere a agriculturii, în comparaţie cu 30 la sută în anul 2007.

În pofida acestui fapt, cea mai mare parte a subvenţiilor pentru investiţii continuă să fie absorbită de investiţiile tradiţionale, cu sprijin efectiv limitat pentru sectorul prioritar al agriculturii de valoare înaltă. De asemenea, sumele investiţiilor asociate subvenţiilor au scăzut în perioada anilor 2011 şi 2012.

Sprijinul agricol pentru fermierii mici sau individuali este modest şi nu reflectă rolul lor actual în producţia agricolă de valoare înaltă.

Gospodăriile mari corporative au beneficiat de aproximativ 75-80 la sută din subvenţii agricole în ultimii trei ani, se arată în analiza BM. Între 2010 şi 2012, valoarea medie a subvenţiei primite de sectorul corporativ a fost în creştere, iar diferenţa dintre sumele subvenţiilor primite de gospodăriile individuali şi corporative s-a majorat. Ca urmare, s-a redus includerea fermierilor individuali în programul subvenţiilor, mai constată Banca Mondială.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *