Înainte de a te angaja, în țară sau peste hotare, află-ți drepturile
Fiecare muncitor migrant trebuie să ştie că într-o ţară străină are aceleaşi drepturi în domeniul muncii ca şi muncitorii din ţara-gazdă. Declarația aparține coordonatorului Uniunii Internaţionale a Angajaţilor din Industria Alimentară (IUF), cu sediul la Geneva, Sue Longly, și a fost făcută în cadrul festivității de lansare a Centrului de Informare a Muncitorilor Migranți (CIMM).
Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, aproape 900 mii de muncitori migranți din țările UE sunt victime ale muncii forțate, majoritatea activând în domenii precum agricultura, lucrul casnic, la fabrici sau în construcții. Iar în contextul în care fenomenul muncii forţate îi afectează şi pe cetăţenii moldoveni care muncesc peste hotare, CIMM își propune să-i documenteze pe muncitorii migranți în ceea ce privește drepturile pe care le au atunci când pleacă la muncă într-o țară europeană.
„Riscul ca moldovenii plecați peste hotare să devină victime ale muncii forțate există. Cunosc cazuri când muncitorii migranți erau exploatați, nu erau remunerați după cum li s-a promis, erau impuși să facă alte munci, unii chiar erau ținuți ca niște prizonieri, muncind zi și noapte pentru că le erau sechestrate actele și nu puteau pleca. De aceea este important ca fiecare cetățean să cunoască care sunt drepturile indiferent în ce țară muncește. Înainte de a pleca undeva, sau de a se angaja, este bine să se informeze dacă acolo există un contract colectiv de muncă care stabileşte plata şi alte condiţii de muncă”, a subliniat Sue Longly. Aceasta recomandă moldovenilor, ca după ce obţin un loc de muncă, fie în țară, fie peste hotare, să adere la sindicatul de breaslă sau la sindicatul lucrătorilor casnici, pentru că sindicatele îi vor ajuta să beneficieze de drepturile prevăzute de contractul colectiv de muncă şi chiar să negocieze un contract individual cu angajatorul. „IUF este interesată să îmbunătăţească condiţiile de muncă atât aici în Moldova, cât și să informeze cetățenii ei despre care sunt drepturile lor atunci când pleacă într-o țară europeană. Odată ce îşi vor cunoaşte drepturile, ei vor putea cere ca să le fie respectate drepturile oriunde ar munci”, a menționat coordonatorul IUF. Potrivit ei, IUF în prezent examinează cazurile de încălcare a drepturilor muncitorilor de la Fabrica de zahăr din Glodeni, unde câteva sute de persoane se luptă de aproape patru ani să le fie achitate salariile.
Totodată, Tristan Masat, directorul Programului pe ţară al Centrului American pentru Solidaritate Internaţională a Muncii, a remarcat: „Moldova este o ţară cu probleme economice, şi multe sute de mii de cetăţeni pleacă din ţară pentru a munci. De aceea informarea cu privire la drepturile migranţilor peste hotare este esenţială, iar prin activitatea sa Centrul încearcă să asigure drepturile legale ale migranţilor în toate statele”.
Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi este o iniţiativă sindicală şi activează în parteneriat cu Centrul American pentru Solidaritate Internaţională a Muncii şi Uniunea Internaţională a Angajaţilor din Industria Alimentară (IUF) cu sediul la Geneva. Centrul precizează că nu oferă servicii de angajare în câmpul muncii, iar consultațiile juridice sunt gratuite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!