Actualitate

Inca o data despre implicarea MAE cu lista proprie in alegerile din 29 iulie

1. Dupa esecul PCRM de a promova oferta sa politica la postul de presedinte al R. Moldova si numirea alegerilor parlamentare anticipate situatia politica s-a incins. Voronin si-a pus drept scop obtinerea a cat mai multe mandate in viitorul Parlament. In acest sens el a acceptat pe lista PCRM lideri ai altor formatiuni politice (Veronica Abramciuk, Partidul Socialistilor, Anatol Popusoi, Partidul Democrat Agrar). Nu cunosc sa le fi impus careva conditii. Pe liderul PPCD, satrapul Iurie Rosca, l-a numit viceprim-ministru responsabil de structurile de forta ale R. Moldova, ceea ce favorizeaza enorm PPCD-ul fata de alte formatiuni politice. In plus, V. Voronin a lansat sloganul „Patria in primejdie!”, ceea ce seamana mult a apel de razboi.

2. In situatia creata Miscarea Actiunea Europeana a relansat propunerea alcatuirii unei Liste comune, care ar fi inglobat toate fortele anticomuniste. Am subliniat de mai multe ori: asa s-a intamplat la noi, in istoria noastra recenta, asa a facut DESTINUL, ca cei 41 de deputati liberali sa fie uniti, sa fie impreuna, sa formeze pilonul unei Liste Nationale. In spatele deputatilor-eroi, care nu s-au lasat momiti de ofertele comunistilor, ar fi putut incapea reprezentanti ai celorlalte partide anticomuniste, pro-europene, lideri ai societatii civile, personalitati din stiinta, literatura si arta R. Moldova. Este falsa „teoria” (sau „tezele”) cum ca cel care vrea sa-l voteze pe D. Chirtoaca, de exemplu, nu vrea sa-l voteze de S. Urecheanu. Repet: SOARTA a decis ca ei sa fie impreuna, ca in viitorul Parlament sa aiba ACEEASI pozitie anticomunista. Lista comuna a celor trei partide liberale ar fi conturat mai puternic directia pro-europeana a tuturor componentelor Listei. Ea (Lista) ar fi concentrat intregul electorat anticomunist.
Consider ca „filosofia” promovata de unii lideri de opinie, cum ca partidele „liliputane” sa stea cuminte in „banca” lor, sa nu participe in scrutinul electoral a adus un mare deserviciu cauzei nationale. Partidul Conservator nu numai ca s-a retras din cursa electorala, dar a chemat lumea sa boicoteze alegerile din 29 iulie. Fara indoiala, aceasta duce la sporirea numarului indecisilor.
In ceea ce ne priveste: MAE a oferit tot potentialul de care dispune (oameni, echipa de imagine, sedii, telefoane, transport etc.), nu am cerut un anume loc pe Lista comuna, nu am insistat ca anumite persoane de la MAE sa fie incluse pe Lista; am spus ca propunem trei-patru candidaturi, iar liderii liberali sa aleaga ei pe cine considera necesar.

3. In situatia in care am fost respinsi de cei la care ne-am adresat, umilindu-ne, de multe ori, am luat decizia de a nu face somaj politic la indemnul unor autori iresponsabili. MAE si-a exprimat clar dorinta de implicare activa in opera de demolare a regimului sangeros al lui Voronin. Noi vrem sa punem umarul la efortul comun al fortelor democratice in rasturnarea PCRM. Implicarea noastra in competitia electorala este justificata numai si numai de dorinta de a intari fortele democratice in lupta impotriva comunismului. Am dori sa impulsionam mesajul democratic si anticomunist in actuala campanie electorala.

4. Opinia exprimata, cum ca societatea moldoveneasca s-a polarizat in doua (comunista si anticomunista), nu este corecta. Dovada este „factorul Marian Lupu”. Chiar „Timpul” (7 iulie) scria: „Cetatenii adera in masa la echipa PDM, condusa de Marian Lupu”. Da, este spotul lui publicitar, dar sunt insirate fapte reale, ce demonstreaza intarirea „centrului”, care poate lua in Parlament pozitii anticomuniste, dar, in egala masura, si procomuniste.
MAE va lupta consecvent impotriva regimului autoritarist al lui Voronin!

Anatol PETRENCU, prof. univ., dr.-hab., presedinte al MAE

PP

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *