CSI / Rusia

Încă o moarte subită în Rusia: Un fost general rus, „păstrător” al secretelor privind construirea „palatului lui Putin” de la Soci

O nouă moarte subită în Rusia. Ghenadi Lopîrev, fost general rus din serviciile de securitate ale Rusiei, care ar fi avut cunoștință despre construcția reședinței președintelui Vladimir Putin de la Marea Neagră, a decedat în arest, a anunțat agenția rusă de stat RIA Novosti, conform CNN.

Lopîrev, condamnat în anul 2017 pentru luare de mită și care ispășea o pedeapsă de 9 ani de închisoare în colonia corecțională nr. 3 din regiunea centrală Rîazan, „s-a îmbolnăvit brusc” și a fost trimis la un spital local, unde a murit în 16 august, a transmis RIA.

Potrivit agenției de stat rusă TASS, Lopîrev fusese condamnat pentru o mită de aproximativ 7 milioane de ruble (aproximativ 74.000 de dolari). De asemenea, acesta a fost condamnat pentru deținere ilegală de pistoale și muniție, scrie RIA, deși scăpase de acele condamnări, în apel. Generalul și-a susținut întotdeauna nevinovăția, respingând toate acuzațiile.

La momentul procesului, instanța l-a găsit vinovat pe Ghenadi Lopîrev de „fraudă financiară legată de semnarea contractelor pentru sistemele de comunicații” de la „palatul lui Putin”, reședința de vară de la Soci, spunea Ruslan Zakaliuzhni, avocatul fostului general.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a catalogat moartea lui Lopîrev „suspectă”, spunând, citând surse, că acesta era considerat „păstrătorul secretelor” legate de construcția reședinței președintelui Putin de la Marea Neagră.

Palatul de la Marea Neagră, subiect interzis în Rusia

În 2021, echipa lui Alexei Navalnîi a publicat noi imagini din interiorul palatulul somptuos, demn de un țar.

Acest ansamblu de 18.000 de metri pătrați aflat într-un complex de 7.000 de hectare este dotat printre altele cu podgorii, cu o sală de hochei pe gheață și chiar cu un cazinou.

Echipa de investigatori a lui Navalnîi spunea că palatul a fost finanțat de oligarhi ruși apropiați de Putin precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko, trecuți de țările occidentale pe listele lor de sancțiuni după invadarea Ucrainei.

Investigația de două ore publicate de Navalnîi la sfârșitul lui ianuarie 2021 a declanșat proteste masive în Rusia, mii de persoane fiind arestate în marile orașe ale țării.

Kremlinul a negat că palatul i-ar aparține lui Vladimir Putin, denunțând un „atac” la adresa președintelui și numindu-i „escroci” pe membrii echipei lui Navalnîi.

Însă în ianuarie 2021, la doar o zi după publicarea noilor imagini cu interiorul palatului, Roskomnadzor a ordonat întregii prese din Rusia să șteargă toate investigațiile lui Navalnîi de pe platformele lor, amenințând cel puțin 10 canale mass-media că le va bloca dacă nu se conformează.

În luna martie 2022, Alexei Navalnîi a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare, după ce la întoarcerea sa în Rusia a fost arestat și condamnat la scurt timp după la doi ani și 8 luni de detenție.

Sursa: Hotnews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *