Actualitate

Încă un caz pierdut la CEDO! Republica Moldova, obligată să achite despăgubiri de 46 mii de euro unei persoane care nu și-a recuperat o datorie timp de aproape 20 de ani

În acest context, reclamantul a depus o acțiune în instanță împotriva Ministerului Finanțelor în baza Legii nr. 87, solicitând repararea prejudiciului pentru neexecutarea hotărârii. Prin decizia sa definitivă din 12 martie 2014, Curtea Supremă de Justiție a recunoscut încălcarea dreptului reclamantului la executarea în termen rezonabil a hotărârii, având în vedere perioada de întârziere de 8-9 ani.

Instanțele naționale au oferit reclamantului 20.000 de lei pentru prejudiciul moral, însă au respins ca nefondate solicitările reclamantului cu privire la prejudiciul material.

În fața Curții, reclamantul s-a plâns în baza Articolului 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (în continuare „Convenția”) și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1. la Convenție. Curtea a notat că instanțele naționale recunoscuseră încălcarea dreptului reclamantului de a dispune de executarea în termen rezonabil a hotărârii din 12 noiembrie 2013, din cauza inacțiunii executorului judecătoresc.

Totuși, instanțele naționale nu au oferit reclamantului prejudiciul material suferit. În continuare, Curtea a constatat că epuizarea căii interne de recurs în baza Legii nr. 87 nu oferise o remediere adecvată.

Hotărârea din 12 noiembrie 2003 a rămas neexecutată până în prezent, iar reclamantul nu și-a recuperat banii oferiți prin hotărârea menționată. Din aceste considerente, Curtea a considerat că reclamantul și-a pierdut statutul de victimă, în modul susținut de către Guvern, iar ultimul nu oferise vreun argument plauzibil care ar demonstra contrariul. Având în vedere jurisprudența sa, Curtea a concluzionat că în prezenta cauză inacțiunea executorului judecătoresc a atras răspunderea statului pentru neexecutarea hotărârii cu privire la datoria companiei private. Respectiv, eșecul autorităților de a lua măsurile corespunzătoare pentru a executa hotărârea în favoarea reclamantului a constituit o încălcare a Articolului 6 § 1 din Convenție și a Articolului 1 din Protocolul nr. 1. la Convenție.

Prin urmare, Curtea a acordat reclamantului 45.000 de euro pentru prejudiciul material și 1.000 de euro pentru prejudiciul moral.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *