Încă un mit năruit: „sănătatea” grătarului
Potrivit ultimelor cercetări, carnea preparată la grătarul cu cărbuni este cancerigenă. De asemenea, medicii ne recomandă să evităm varianta pane, fierberea sau pregătirea la aburi. Astfel, ne atenţionează www.evz.ro, cele mai bune metode de preparare a cărnii rămân şi azi cuptorul şi rotisorul.
Carnea este extrem de importantă pentru organism graţie proteinelor şi fierului pe care le conţine, motiv din care nu trebuie exclusă din alimentaţie nici măcar în curele de slăbire. Însă, atunci când e pregătită greşit, carnea ne poate face mai mult rău decât bine. Potrivit specialiştilor în nutriţie, e mai bine să gătim carnea la grătar, rotisor sau proţap, astfel fiind eliminate grăsimile excedentare şi toxinele, fără ca ele să reintre în contact cu bucata de carne. În plus, denaturarea proteinelor e minimă şi putem beneficia din plin de proprietăţile ei nutritive, minimizând totodată riscul bolilor grave.
Aceiaşi specialişti ne spun că, pentru a fi siguri că mâncăm o bucată de carne sănătoasă, aceasta trebuie să fie gătită la plită încinsă sau la grill, nu la un grătar tradiţional, cu cărbuni. Este important ca grăsimea să se scurgă în lateral sau dedesubt, nu pe sursa de căldură. Grăsimile scurse pe cărbunii încinşi se transformă în hidrocarburi care, reîntoarse în carnea de pe grătar, sunt toxice şi cresc riscul de apariţie a neoplaziilor digestive. Cea mai greu digerabilă şi care suprasolicită ficatul, vezica biliară şi pancreasul e carnea prăjită în ulei, unt sau untură. Astfel de bucate aduc un aport excesiv de trigliceride pentru organism, crescând riscul afecţiunilor cardiovasculare. Dar cea mai nocivă pare să fie carnea pane – alăturarea dintre pesmet, ulei şi carne e cea mai indigestă şi calorică combinaţie, ne avertizează medicii.
Scepticism total şi faţă de fierbere şi gătit pe aburi! Nutriţioniştii ne sfătuiesc să optăm cât mai rar pentru fierbere, iar atunci când o facem – să aruncăm apa în care s-au scurs toxinele din carne şi să consumăm preparatul separat. E adevărat că prin fierbere se pierd mai puţini constituenţi decât prin alte metode, dar, în carnea fiartă la temperaturi ridicate şi timp îndelungat se denaturează o parte din proteine sau din grăsimi. Cât priveşte gătitul pe aburi, deşi îl salută ca o metodă eficientă pentru cei care vor să aibă o dietă sănătoasă, medicii nu-l recomandă şi în cazul cărnii. Vorba e că, la fel ca şi la fierbere, toxinele din carne rămân în sucul produs. De aceea, e de dorit să se prepare mai mult legumele şi fructele decât carnea în acest mod şi nu la temperaturi foarte înalte sau pentru un timp îndelungat. Dacă doriţi totuşi să preparaţi carne la aburi, optaţi pentru peşte şi mai rar pentru carne roşie, carne de pui sau curcan. Astfel, se pare că varianta cea mai sigură şi mai sănătoasă de preparare a cărnii rămâne, şi astăzi, clasicul şi tradiţionalul cuptor. Numai nu cuptor cu microunde, unde există riscul preparării neuniforme, zona centrală putând să rămână insuficient preparată termic!
Foarte importante sunt şi ustensilele de gătit. Medicii ne recomandă să evităm să învelim alimentele în folii de aluminiu sau alte tipuri de metale, întrucât ionii din aceste materiale pot trece în carne şi pot fi nocivi mai ales în cazul copiilor, femeilor gravide sau al celor care alăptează. Pentru a ne proteja sănătatea, este mai bine să utilizăm vase din ceramică, teflon sau oţel şi mai rar din cupru, alamă sau aluminiu. Primele sunt mai stabile termic, cu risc scăzut de contaminare cu ioni metalici a alimentelor preparate.
(S. C.)
Timpul Suplimentul Femeia