Ultima oră

Încălcarea standartelor de calitate: Apă contaminată, comercializată în farmacii

Preşedintele Centrului, Denis Staruş a declarat că apa este comercializată în special în farmacii şi este destinată pentru consumul copiilor. „Este o încălcare cu atât mai gravă cu cât această apă afectează sănătatea copiilor, pe când ei au nevoie de o protecţie deosebită”, a declarat Staruş, pentru TIMPUL.

În urma unei plângeri, precum că în apă pot fi văzute cu ochiul liber anumite particule, Centrul a solicitat Laboratorului din cadrul Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie să efectueze o expertiză a apei „Carapuz”. În urma acesteia s-a demonstrat că apa respectivă într-adevăr nu corespunde standartelor, iar parametrii microbiologici depăşesc cu mult limitele stabilite. „Nu este exclus că apa este contaminată cu bacterii şi microorganisme patogene, care pot provoca diverse boli la copii”, a spus Staruş, precizînd că această apă trebuie retrasă de pe piaţă.

Centrul pentru Protecţia Consumatorului consideră că Ministerul Sănătăţii este obligat să se autosesizeze pe marginea acestui caz, însă dacă nu va exista vreo reacţie, Centrul este dispus să se adreseze organelor de judecată.

Staruş a precizat că Centrul Naţional de Sănătate publică, care eliberează certificate igienice, nu efectuează controale permanente ale mărfurilor produse sau comercializate de agenţii economici. El a mai adăugat că certificatele igienice se eliberează pentru o perioadă de cinci ani, iar în decursul acestei perioade nu se face vreun control de calitate.

Solicitată de TIMPUL, o angajată a SRL „Apă de Dobrogea”, care îndeplineşte funcţia de tehnolog, a negat oricare acuzaţie care i se invocă apei produse de companie, precizând că în urmă cu o lună, în urma unei alte plângeri a consumatorilor, Centrul de Medicină Preventivă a efectuat o expertiză a apei „Carapuz”, în urma căreia nu au fost găsite particule patogene sau oricare alţi factori care ar indica vreo încălcare.

Timpul.md (I.J.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *