Începând din aprilie, statul nu va mai oferi compensații la energie. Ministrul Muncii: „Sperăm că zilele reci nu vor dura atât de mult”
Din 1 aprilie 2023, cetățenii achită tariful întreg pentru energie, martie fiind ultima lună în care Guvernul a acordat compensații în funcție de categoria de vulnerabilitate atribuită. Astfel, facturile recepționate în luna aprilie, pentru energia consumată de gospodării în luna martie, vor include ultimele compensații acordate în perioada rece a anului, din noiembrie 2022, transmite Ziarul de Gardă.
Fiind întrebat dacă statul ar putea oferi compensații pentru achitarea facturilor la energie și în luna aprilie, având în vedere că în Republica Moldova se înregistrează temperaturi scăzute, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a afirmat că acest lucru „nu este posibil”.
„Compensațiile pentru perioada rece a anului se finalizează la sfârșitul lunii martie. Sperăm că zilele reci nu vor dura atât de mult. Pentru acest Guvern a fost foarte important să depășim cu bine această iarnă, au fost luate decizii extrem de complicate. Toți colegii mei din minister au trebuit să facă reduceri din bugetele proprii pentru a ne asigura că avem resurse necesare pentru a asigura compensațiile în această perioadă. Înțelegem că există această problemă, dar trebuie să fim foarte prudenți cu modul în care gestionăm resursele. Ne așteaptă, în câteva luni, o nouă iarnă – trebuie să ne pregătim temeinic și pentru atunci”, a declarat Buzu.
Menționăm că din 1 octombrie 2022, tariful pentru consumatorii casnici a fost stabilit la 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 23 septembrie.
Iar pentru energia electrică, de la începutul anului 2023, consumatorii Premier Energy achită 3,42 lei/kWh, iar consumatorii FEE-Nord – 3,84 lei/kWh.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!