Actualitate

(ÎNCOTRO?) Ce așteptări au agricultorii de la viitorii parlamentari?

Vlad Gamureac, producător de mere

Ce așteptări putem să mai avem de la ei dacă până în prezent n-au dat nici un leu producătorilor de mere care au avut de suferit din cauza embargoului impus de Rusia. S-au făcut doar promisiuni și cu asta s-a terminat totul. Mi-aș dori totuși ca viitorii parlamentari să majoreze fondul de subvenționare pentru agricultori măcar cu 20 de procente și să facă unele modificări în politica fiscală. Mulți ar spune că ar vrea piață de desfacere în UE, dar eu sunt conștient că noi avem puține soiuri de mere care sunt solicitate de europeni, majoritatea producției noastre este pentru Rusia. Sunt sute de oameni care au livezi unde cresc mere ce nu pot fi comercializate în UE. Ei nu pot distruge sute de hectare de pomi și de aceea autoritățile ar trebui să construiască o fabrică de prelucrare a producției, care ar salva cât de cât situația.

Ștefan Sandic, apicultor

Aș dori ca viitorii parlamentari să voteze legile necesare care ar face ca în agricultură să fie mai multă transparență financiară. În prezent, noi întâmpinăm dificultăți atunci când ni se promite că vom primi bani într-un termen, dar în realitate finanțele ajung cu întârziere de câteva luni. Pentru agricultori este important să-și poată planifica activitatea, însă atunci când nu știi în cât timp vor ajunge banii este foarte dificil să pui ceva la punct. În ceea ce privește alte aspecte, nu am pretenții. Eu înmulțesc albine și le vând la noi în țară, la comercializare nu întâmpin dificultăți și sper ca din acest punct de vedere lucrurile să rămână neschimbate.

Victor Boiștean, agricultor care crește roșii și castraveți ecologici

Ar fi bine ca statul să ofere posibilitatea celor care cresc produse ecologice să-și vândă marfa într-un punct amenajat special pentru ei. În prezent eu sunt nevoit să comercializez roșiile și castraveții ecologici la piețele existente și la aceleași prețuri ca produsele obișnuite. Sper ca viitorii parlamentari să susțină mai mult agricultura ecologică și să ofere subvenții celor care vor dori să înceapă o afacere de acest fel. Mă bucur că statul ne pune la dispoziție specialiști care ne ghidează cum să obținem produse calitative. Vreau să cred că acum toți suntem la început de cale în ceea ce privește agricultura ecologică și am încrederea că pe viitor vom deveni mai buni.

Gheorghe Grițco, fermier care crește porci

De mult nu mai am mari așteptări de la parlamentari. Odată ce ajung acolo sus ei își bat capul să-și atingă scopurile personale, dar de noi, simpli agricultori, uită. Ar fi bine să ofere subvenții pentru cei care încep o afacere, acum ei sunt preocupați doar de cei care produc mere și struguri, noi, toți ceilalți, am trecut pe planul doi. Aș dori să susțină producătorii mici să se dezvolte. Spre exemplu, ferma în care eu cresc porcii este foarte veche, cu un mic ajutor de la stat aș reuși să fac niște condiții mai bune pentru animale, dar este puțin probabil să primesc ceva. Dacă vor considera de cuviință să ofere o mână de ajutor agricultorilor, va fi bine, dacă nu, atunci ne vom descurca cu propriile puteri.

Mihai Popovici, agricultor care crește legume

În toate țările normale agricultura este pe primul plan, dar la noi se pare că parlamentarii nu cunosc acest lucru. Vecinii noștri primesc dotații de câte 400 de dolari la hectar, dar noi nu primim nici un leu, ne jucăm cu subvențiile. Ar fi bine ca viitorii deputați să propună o lege care ar prevedea ca fiecare agricultor să primească câte o dotație de 2500 de lei la hectar și odată cu asta vor dispărea toate problemele. Oamenii au nevoie de o susținere la prelucrarea pământului, după care, se descurcă ei. Moldovenii sunt inventivi și mereu vor găsi metode să-și vândă producția.

D.G.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *