Ultima oră

(ÎNCOTRO?) Dezbatere privind industria de APĂRARE a României – Doar prostie?

SAUR 2, primele teste

Aşadar după câteva discuţii între noi, Moreni şi Moise, acesta din urmă şi-a făcut timp şi a vizitat uzina dâmboviţeană, unde a fost primit extrem de bine atât de muncitori cât şi de conducere, ideea din spatele vizitei fiind o mai veche dorinţa a RoMilitary de a promova SAUR 2 pe toate căile posibile şi spre norocul nostru am găsit în Moise Guran o persoană deosebită, care gândeşte la fel că şi noi, care crede cu tărie că locurile de muncă din economia naţională sunt cel mai important lucru, care ştie că fără o industrie de apărare performanţă nu vom avea niciodată o armata bine dotată.

Numai că după vizită la uzina, Moise a fost înştiinţat că pentru a filma SAUR 2 are nevoie de… certificare ORNISS (asta în timp ce în CSAT au participat la un moment dat miniştri fără astfel de certificate)! La ce i-o trebui un astfel de certificat cuiva care doreşte să filmeze un transportor blindat, destul de obişnuit de altfel, greu de spus, certificatul ORNISS fiind necesar pentru accederea sau lucrul cu informaţii care au un un anumit grad de confidenţialitate şi aşa cum puteţi bănui şi voi nu avem nimic secret în cazul construcţiei unui trasportor blindat banal, din punctul de vedere al tehnologiei folosite.

Astfel că Moise Guran s-a întâlnit cu ministrul economiei, domnul Niţă şi a discutat despre acest proiect, condiţii în care a aflat şi el – şi noi – că onor ministrul economiei habar nu avea că Moreniul se află sub tutela ministerului sau, în cadrul Romarm, deşi domn’ Niţă vizitase cândva uzina de la Moreni…

Trecând acum peste această… scăpare şansă că Moise Guran să primească ORNISS-ul şi deci OK-ul pentru a filma SAUR 2-ul sunt teoretice, cererea să fiind cvasi-respinsă. Din păcate respingerea acestei inţiative, la care noi lucrăm de aproape un an, ne-a lăsat un gust greu de descris în cuvinte decente, în condiţiile în care şi eu am vizitat uzina – şi alţii că mine – şi nu pot afirmă că există ceva acolo care să necesite ORNISS-ul…

http://www.biziday.ro/2014/09/04/biziday-joi-4-septembrie-2014/  (Începând cu minutul 9 :45)

Dar se pare că orice încercare, altă decât pupatul mâinii tomberonezilor-politicieni, este cu grijă respinsă, orice încercare de a promova un produs românesc al industriei de apărare este cu grijă distrusă, deşi în Moreni au intrat de-a lungul timpului multe firme care se ocupau cu fierul vechi, firme ai căror angajaţi mă îndoiesc foarte sincer că aveau certificare ORNISS…

Aşadar noi ne recunoaştem – bărbăteşte – o nouă înfrângere pe frontul încercării sprijinirii industriei de apărare, se pare că suntem deja prea cunoscuţi şi trataţi că nişte paria, pe singurul motiv că nu înghiţim rahatul declamat de oficiali şi nu publicăm prea des articole întru slavă şi onoarea conducătorilor noştri.

Noi am pierdut, industria de apărare a pierdut, noi toţi românii am pierdut şi încă mai este loc.

Îi mulţumim cu foarte multă căldură lui Moise Guran pentru această încercare şi pentru alte lucruri, din păcate se pare că şi el şi noi (păstrând o proporţie de bun simt între ce face el şi ce facem noi) am cam ajuns la fundul sacului şi din păcate în România de astăzi cei care ţin cu adevărat partea propiei Ţări şi propiei economii sunt trataţi că duşmani ai statului, în timp ce slugile fără coloana vertebrală sunt ceva mai bine văzuţi, pentru că scopul oficialilor noştri este distrugerii oricărei producţii interne, şi a locurilor de muncă asociate, în favoare importurilor la « ţiplă » cu comisioanele şi şpăgile aferente. Că doar Moreniul săracă de unde să dea şpagă ?! Să facă chetă angajaţii şi să ducă banii pe la minstere ?!

Dar că să nu rămâneţi cu vreo idee greşită, intenţia noastră a fost “fabricarea” unui video de prezentare modern şi dinamic pentru SAUR2, aşa cum găsim prin media pentru absolut toate vehiculele militare străine.

Atât şi nimic mai mult, doar că promovarea pe care RoMilitary a făcut-o în ultimii doi pentru SAUR 2 a deranjat pe mulţi şi astfel “băieţii” au grijă acum să ne blocheze accesul. Sau măcar încearcă să facă acest lucru.

Doar că între timp SAUR 2 merge mai departe şi cu ajutorului lui Dumnezeu dorinţa noastră, a celor de pe RoMilitary, de a-l vedea în producţia de serie, la export şi în dotarea Armatei Române se va îndeplini în cele din urmă, pentru că nu-i aşa, a fost la paradă de 1 Decembrie, deşi nimeni din cei de sus nu-l vroiau, iar televiziunile care au transmis evenimentul s-au ferit că dracul de tămâie să-l filmeze prea mult.

L-am băgat în Paradă, îl vom bagă şi-n producţie spre necazul şi pizma celor care vor să importăm totul de la avioane la muniţie de pistol!

Aşa să ne ajute Dumnezeu !

PS Aseară în discursul-fluviu al preşedintelui Băsescu, acesta a declarat senin că dacă ar fi fonduri România poate produce transportoare blindate fără probleme la fabrică din…Mizil!!! Ori ştim cu toţi că Mizilul se ocupă înainte vreme de construcţia de trasportoare pe senile – MLI 84/MLI 84M – iar în acest moment fabrică este privatizată, urmând că acolo să se fabrice, dacă s-o fabrică vreodată, utilaje agricole…

Este imposibil că Băsescu, şi consilierul sau pe probleme de securitate naţională – domnul Fota, să nu ştie acest mic amănunt, programul naţional TBT fiind alocat Moreniului. Noi ce să înţelegem de aici, că şeful statului nu ştie nici măcar unde se construiesc TAB-uri în ţară să, sau că Mizilul urmează să primească pe şest vreun contract, adică nu Mizilul ci Renault Trucks care are o înţelegere de cooperare cu această fosta fabrică?!

Şi toate cele prezentate în articol vin pe fondul încercării de a mută atât UM Bucureşti cât şi Automecanică Moreni la Clinceni, un lucru cu greu evitat până acum de către cele două fabrici, pentru că la Clinceni există doar un fel de atelier cu un singur angajat!

Pe lângă acest fapt, să muţi două fabrici înseamnă mulţi bani, iar personalul – cel din Moreni cel puţin – ar rămâne pe dinafară, de unde rezultă că ideea de baza este de fapt distrugerea oricărei capacităţi de producţie pentru tehnică de lupta din România şi deschiderealarga a uşii spre importuri, şi alea scheletice, la “cheie”. Singură întrebare care-mi mai vine astăzi în minte este: De ce conducerea Ţării încearcă cu tot dinadinsul să distrugă industria naţională de apărare cu orice mijloace? De ce distrug locuri de muncă?

Sursa: RomaniaMilitary

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *