ÎNCOTRO? PUTIN PRIMEȘTE ACCEPTUL DUMEI SĂ TRIMITĂ ARMATĂ ÎN UCRAINA CARE CERE AJUTORUL UE, SUA ȘI NATO
23:40 În cadrul unei discuții telefonice Putin i-ar fi spus lui Obama că dacă "situația politică" din est va fi la fel de tensionată, Rusia își rezervă dreptul de a interveni pentru a proteja interesele cetățenilor FR.
23:30 Vameșii ucraineni au reluat controlul asupra batalionului de apărare navală pe care forțele militare ruse încercau să le ocupe din regiunea Balaklav.
22:30 Ministrul afacerilor externe al Ucrainei a cerut în cadrul discuțiilor avute sprijinul UE, SUA și NATO.
21:00 Consiliul național de securitatea din Ucraina afirmă că armata este în stare de alertă. În Kiev sute de doritori se adună pentru a se înrola în detașamentele de voluntari.
20:30 NATO cere Rusiei să respecte integritatea si suveranitatea Ucrainei. Experți englezi afirmă că trupele NATO ar putea fi mobilizate în România și Polonia pentru a preveni eventuale escaladări a conflictului în jurul hotarului UE.
20:28 UE afirmă că ce se întâmplă în Crimeea este de neimaginat pe continentul european în secolul 21 și a reafirmat susținerea pentru principiul suveranității.
20:25 Șeful Dumei, Serghei Narîșkin i-a spus actualului șef al Radei Ucrainene că dacă cetățenii ruși din regiunile de sud-est vor fi în pericol, armata rusă e gata să intervină.
20:24 Experții englezi consideră că dacă Rusia va anexa Crimeea, relațiile între occident și Moscova vor ajunge la nivelul "războiului rece".
20:10 Proteste la Kiev în fața Ambasadei F. Ruse.
19:55 Rada Ucraineană va decide mâine dacă introduce starea de alertă militară.
19:20 Drumul de acces spre Crimeea este blocat de către persoane înarmate, alături de "Berkut".
18:20 "Decizia Rusiei de a trimite armata în Ucraina este un motiv pentru convocarea Consiliului NATO", anunță ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linus Linkevicius.
18:02 ONU anunță organizarea unei ședințe extraordinare în această noapte.
17:53 Rada Ucraineană se va întruni mâine într-o ședință extraordinară.
17:51 Klichko cere o ședință extraordinară a ONU cu privire la agresiunrea Rusă. Vrea ca acordul care permite flotei FR să se afle în Sevastopol să fie anulat de Rada Ucraineană. El cere ca țările care au semnat memorandumul din Budapesta să intervină pentru a opri F. Rusă.
17:47 John Kerry, secretarul de stat al SUA (Ministrul de externe), i-a transmis actualului șef al Radei, următoarele mesaje
: "America va fi de partea Ucrainei" și "Apreciem că cele întâmplate sunt o agresiune împotriva suveranității Ucrainei".17:30 Ianukovici a făcut un apel către Duma superioară pentru a susține solicitarea depusă de V. Putin. "Președintele" Ucrainei afirmă că trebuie păstrată integritatea teritorială, dar anumite forțe ar fi încercat să preia puterea ilegal în Crimeea. 16:55 Duma superioară rusă votează în unanimitatea decizia de a trimite armata Federației Ruse în Ucraina. (DETALII AICI)
Un oficial din cei 90 care a votat pentru a-i permite lui Putin să introducă armată : "Obama a insultat poporul rus"
16:48 Unii oficiali declară că protestarii din maidan s-au "pregătit" în Polonia și Lituania.
16:44 Rada începe o ședință specială unde va dezbate propunerea lui Putin de a băga armata în Ucraina.
16:10 Federația Rusă a refuzat să poarte consultații cu țările semnatare ale tratatului de la Budapesta (Marea Britanie și Statele Unite ale Americii)
16:00 Președintele Putin a adresat o scrisoare Dumei unde cere acceptul formal pentru a "legaliza" agresiunea împotriva Ucrainei. Ca pretext este folosită "amenintarea la adresa vieții cetățenilor FR, a personalului militar din cadrul Forțelor Armate a FR care se află pe teritoriul Ucrainei".
Vladimir Putin: "Cer în baza articolul 102 din Constituția F.R., introducerea armatei în Ucraina până la normalizarea situației".
15:51 În zona aeroportului militar Belbek, locuitorii au venit în număr și au creat un lanț uman între zona unde se află armată rusă și cea ucraineană și încearcă să convingă părțile să nu se ajungă la vărsare de sânge.
15:40 Protestatarii anti-separatiști din Hersoan au reușit să preia controlul asupre clădirii adminsitrației orașului, după ce pro-separatiștii au fugit când au văzut câtă lumea vine. Anterior pe această clădire a fost coborât steagul Ucrainei și înlocuit cu cel F. Ruse.
15:10 Sovietul Dumei a decis că în Ucraina nu pot avea loc alegeri legitime din cauză că oameni înarmați cu pregătire în străinătate încearcă să-și impună punctul de vedere în regiuni din sud-est locuite de cetățeni ruși.
14:39 Camioane rusești se deplasează din Sevastopol spre Simferopol.
14:32 Persoane neidentificate se află în apropiere de avioanele militare de pe aerodromul din Belbek (Simferopol).
14:28 Miliția din Crimeea neagă informația publicată de MAE-ul rus ce viza o confruntare între "persoane neidentificate, care ar fi încercat cu forța să ocupă clădirea MAI, dar au fost opriți de către detașamentele de autoapărare".
14:15 Sovietul Federației Ruse acceptă posiblitatea de a introduce un continget redus de militari în Ucraina pentru a asigura securitatea "Flotei Mării Negre".
14:13 Martorii afirmă că lângă clădirea adminsitrației din Harkov s-au auzit focuri de armă.
14:05 Flota de apărare a Ucrainei afirmă că a ieșit în larg în stare de alertă de luptă și afirmă că nu o să cedeze nicio parte a flotei către Federația Rusă.
14:00 Duma Federației Ruse îi cere lui Putin să intervină în Ucraina și să stabilizeze lucrurile.
Miting pro-rus la Donețk. "Sfânta rusie"
Donbasul e cu Rusia.
Ridică-te Donbas! Să-i rupem pe nemernicii de banderovici!
Steagul Ucrainei în centrul Donețkului a fost înlcuit cu cel al Rusie.
13:52 În portul din orașul Feodosia a intrat o navă militară rusească de desant fără însemne specifice.
13:48 În Nikoalaev are loc un miting pro-rusesc, separatiștii cer separarea de Ucraina și creearea unei noi structuri federale împreuna că Odessa și Herson.
Nikoalev, miting pro-rusesc
13:36 Armată rusă care controlează un aeroport de lângă Simferopol le-a oferit militarilor ucraineni o oră pentru a părăsi perimetrul sau a trece de partea rușilor. Se întocmesc liste cu cei care acceptă să treacă de partea armatei ruse.
13:29 "Puterea" din Crimeea anunță că a ajuns la o înțelegere cu Flota Mării Negre a Federației Ruse în privința apărării în comun a "obiectelor" militare de pe teritoriul peninsulei.
13:22 Ministrul Justiției din Ucraina declară că alegerea "premierului" din Crimeea din această dimineață este ilegală.
(Site-ul pro-rusesc din Sevastopol, sevnews.info: "Tot centrul Simferopolului este sub controlul serviciilor speciale rusești")
12:49 Ambasadorul F. Ruse la Uniunea Europeană afirmă că armată rusă nu a pătruns în Crimeea. Acesta acuză SUA că judecă alte state după propriul obicei de a ocupa alte țări deși spune că în Rusia mulți se întreabă de ce aceasta nu intervine…
12:30 În localitatea Yevpatoria din Crimeea, aceleași forțe înarmate dar fără însemne, încearcă să preia controlul asupra unui unei baze militare unde se află un punct de control al sistemului de protejare anti-aeriană cu rachete. Comandamentul ucrainean este baricadat în spatele unei uși blindate. Militarii înarmați afirmă că nu doresc să folosească armamentul bazei militare ci doar să-l "protejeze".
Tehnică ucraineană de apărare precum cea din Yevpatoria pe care armată rusă încearcă s-o captureze.
12:00 Gazpromul reamintește Ucrainei că are datorii de 2 miliarde de dolari.
11:47 Referendumul din Crimeea programat pentru 25 mai, va avea loc cu două luni mai devreme și anume pe 30 martie.
Simferopol, 1 martie, ora 11:50. Camioane militare ciruclă prin oraș
11:45 Detașaamente de voluntari cazaci-ruși din Moscova pozează lângă hotarul cu Crimeea.
11:40 MAE-ul Federației Ruse scrie într-un comunicat că "grupări înarmate trimise de Kiev, au încercat să ocupă clădirea Ministerului Afacerilor interne din Crimeea". În același comunicat se menționează că grupările de "auto-apărare" au reșit să protejeze clădirea deși ca urmare a ciocnirilor ar fi existat și persoane rănite. Mae-ul rus afirmă că acțiunile sunt o "tendința a unor cercuri din Kiev de a destabiliza situația în peninsulă".
11:30 Aerodromul militar din Kirova a fost "ocupat" de către miltiari ruși.
10:45 Militari înarmați blochează activitatea companiei de stat" "Krîmaeroruh" care este responsabilă de asigurarea navigării avioanelor în regiunea Crimeea dar nu numai.
10:38 În jurul clădirii "parlamentului" din Crimeea (orașul Simferopol) martorii văd grupuri de militari ai Federației Ruse înarmați "până în dinți". Deși nu poartă însemnele F. Ruse, echipamentul și armamentul din toare corespunde cu cel al Armatei Rusești.
10:32 O navă militară ar fi adus în Crimeea un detașament de 700 de militari din "spetznaz".
10:10 Rogozin afirmă că F.R. nu recunoaște legitimitatea premierului Iațeniuk. Premierul Ucraineni Iațeniuk cere F. Ruse să-și scoată armată și să nu provoace confruntări.
09:20 "Premierul" din Crimeea și-a "supus" toate structurile de forță, fiscul și flota din regiune și a făcut un apel public către președintele F. Ruse, V. Putin, să intervină pentru a asigura "pacea" și "liniștea".
(N. red – Președintele Radei din Ucraina afirmă că Rusia încearcă să meargă pe scenariul "Abhaz" (soldat cu apariția unei republici separatiste ca urmare a războiului ruso-georgian). TIMPUL reamintește că Abhazia sau Osetia de Sud sunt recunoscută oficial de către F. Rusă, în timp ce Transnistria nu, iar în declarațiile publice, F. R. afirmă că "susține" integritatea teritorială a R. Moldova). Osetia de sud este recunoscută oficial de către Rusia, Nicaragua, Venezuela, Nauru și Tuvalu.
08:50 Aeroporul din Sevastopol este în continuare închis și păzit de către grupări înarmate.
Un cetățean simplu a surprins cum mai multe elicoptere militare rusești cun zburau prin Ucraina..
UPDATE 02:30 – Rusia a trimis "câteva sute de militari" în Crimeea, afirmă un oficial american
Rusia a mobilizat "câteva sute de militari" în Peninsula ucraineană Crimeea, a afirmat vineri un oficial american din cadrul Apărării, potrivit căruia Statele Unite nu intenţionează în acest moment să riposteze.
"Se pare că ei au mobilizat câteva sute de militari", a declarat pentru AFP acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.
"Evaluăm situaţia", a precizat el.
Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denunţat vineri o "agresiune" rusă şi a cerut Moscovei să-şi retragă trupele. Potrivit reprezentantului său în Crimeea, Serghei Kuniţân, 2.000 de militari ruşi au sosit pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.
Potrivit oficialului american din cadrul Apărării, Moscova nu a informat până la acest moment Washingtonul în legătură cu intenţia sa de a mobiliza trupe în Crimeea, unde se află o importantă bază navală rusă, la Sevastopol. Kievul nu a cerut până acum asistenţă militară din partea Washingtonului.
UPDATE 23:25 – UE face apel pentru "dialog politic" şi pentru respectarea "integrităţii teritoriale" a Ucrainei
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru "dialog politic", în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării "integrităţii teritoriale" a Ucrainei.
Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk, căruia i-a dorit "fermitate şi determinare pentru a depăşi importantele provocări cu care se confruntă" ţara sa, anunţă un comunicat al CE.
"Preşedintele Barroso şi premierul Iaţeniuk au fost de acord asupra necesităţii de a face faţă tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic în cadrul unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării", adaugă comunicatul CE.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea "a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situaţiei" din Ucraina şi pentru "reţinere" în Crimeea, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.
UPDATE 22:45 – Peste 2.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi la Simferopol – oficial ucrainean
Peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, în sudul Ucrainei, unde staţionează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean, citat de AFP.
"Asistăm astăzi la o invazie armată rusă (…). Spaţiul aerian al (Crimeei) este închis din cauza numărului mare de aterizări ale avioanelor şi elicopterelor ruseşti", a declarat reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kuniţân, pentru postul de televiziune ART.
El a apreciat că peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol.
Zborurile prevăzute pentru vineri seară şi sâmbătă dimineaţă în direcţia aeroportului Simferopol, în Crimeea, au fost anulate, din cauza "ultimelor evenimente" de la faţa locului, unde militari neidentificaţi şi civili proruşi patrulează în zona aeroportului, a anunţat o purtătoare de cuvânt de la Kiev.
"Zborurile cu plecare şi cu destinaţia Simferopol prevăzute pentru vineri seară şi sâmbătă dimineaţă sunt anulate", a declarat ea pentru AFP.
"Ministerul ucrainean de Externe a protestat, într-o notă trimisă Rusiei, faţă de încălcarea spaţiului aerian ucrainean, cerând revenirea imediată a militarilor şi a elicopterelor în baze", precizează Ministerul de Externe de la Kiev.
Ucraina denunţă nerespectarea de către Rusia a acordului din anul 1997 care stabileşte reguli pentru flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol din Crimeea.
Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel puţin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri în regiunea autonomă ucraineană Crimeea.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, vineri seară, o reuniune privată urmată de consultări, pe tema crizei din Ucraina.
"Reuniunea va începe la ora 15.00 (22.00, ora României)", a anunţat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!