(ÎNCOTRO?) Zeci de comercianți care vând în interiorul Pieței Centrale au ieșit astăzi în stradă
În Piața Centrală din Chișinău sunt prea puține locuri unde comercianții ar putea să-și vândă marfa, spun vânzătorii ambulanți, care, zilnic, își vând marfa în stradă, praf și căldură.
Totodată, directorul interimar al pieții, Veaceslav Bălan, spune că în Piața Centrală sunt 1300 de tarabe destinate comercializării produselor agricole, dar, în fiecare zi, rămân libere, în medie, câte 250 de locuri. „Costul unui loc în piață este de 12 lei, iar acesta include oferirea unui cântar, dacă comerciantul are nevoie. Pe lângă această sumă, comercianții mai achită câte trei lei pentru serviciul sanitar, care se efectuează zilnic”, a adăugat Bălan.
„În piață n-ai nicio șansă să-ți vinzi marfa”
De cealaltă parte, în afara pieții sunt foarte mulți comercianți care își vând marfa fără a plăti nicio taxă, iar produsele vândute acolo nu sunt supuse controalelor sanitare. Totuși, vânzătorii au argumentele lor. Ei spun c-ar merge în piață, dar acolo practic nu sunt locuri, iar cele care sunt se află prin colțuri, unde nu ai nicio șansă să-ți vinzi marfa. Cât despre cele 250 de locuri libere, care rămân zilnic, ei au spus că aceasta este doar o momeală pentru presă. „În realitate, dacă mergi să ocupi un loc, se apropie cineva de tine și-ți spune să pleci în altă parte”, a specificat unul dintre comercianții din afara pieții.
„Noi tot ne dorim condiții mai bune, toți avem familii și ne trebuie bani, nu avem în altă parte unde să vindem produsele și suntem nevoiți să venim aici. Chiar dacă de multe ori ne alungă și ne amendează, noi revenim și încercăm să vindem marfa în continuare”, a spus o vânzătoare din stradă.
Locuri în piață sunt pentru toți
Comercianții din piață susțin că ei sunt nevoiți să lucreze o zi întreagă pentru a vinde măcar jumătate din marfă, în timp ce cei care vând în afara pieții își vând toată marfa până la amiază. „Ei văd că au un venit bun și de asta nici nu se interesează dacă sunt locuri libere în piață”, a menționat un comerciant din piață.
Totodată, alții care-și comercializează marfa în piață au spus că locuri sunt pentru toți, iar cei care doresc să-și vândă marfa legal găsesc locuri libere.
Comercianții din stradă n-au frică de nimic
Veaceslav Bălan a menționat că mulți preferă să-și vândă marfa în afara pieții, pentru că au prea multe produse, iar în piață nu-și pot permite acest lucru. „De când polițiștilor nu li se permite să amendeze acești comercianți sau să-i oblige să plece, aceștia nu mai au frică de nimic și continuă să-și vândă marfa în preajma pieții. Acest lucru continuă să fie ilegal, dar nu are cine-i pedepsi”, a declarat directorul interimar.
Administrația este convinsă că din toți vânzătorii ambulanți, doar 30 la sută sunt agricultori, care își vând producția proprie, în timp ce toți ceilalți sunt intermediari, care au un venit enorm. El mai spune că, dacă consumatorii vor cumpăra produse de la comercianții ambulanți și vor avea de suferit de pe urma acestora, administrația pieții nu va purta nicio răspundere.
Situația în România
În cadrul unei vizite efectuate la piața Obor din București, Veaceslav Bălan a precizat că acolo nimeni nu vinde în afara pieții. Locurile din piață sunt bine aranjate și comercianții nu au pretenții. Deșeurile sunt compresate și nu transportate ca la noi, astfel se economisesc mulți bani, spune administratorul Pieței. Un loc costă 30 de lei românești, aproximativ 120 de lei, dar nimeni nici măcar nu încearcă să vândă în jurul pieții, pentru că li se vor administra amenzi usturătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!