Inegalitatea de gen este o constrângere în procesul de reducere a sărăciei
Iată de ce pe parcursul derulării Programului Compact femeile au fost încurajate să participe la luarea deciziilor, să investească în dezvoltarea afacerilor agricole şi să participe la monitorizarea lucrărilor de construcţie ce vizează comunităţile în care locuiesc şi activează. În acest context, peste 60 de femei din toate regiunile Republicii Moldova s-au întrunit la Chişinău pentru a discuta despre modelul Programului Compact de abilitare a femeilor şi de implicare a acestora în proiectele ce vizează reforme şi investiţii în infrastructură, precum şi despre rolul femeilor în realizarea cu succes a acestor proiecte, transmite IPN.
Organizatorii conferinţei comunică faptul că femeile participante deţin şi administrează afaceri agricole, sunt membre ale Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, manageri de instituţii de învăţământ din localităţile amplasate de-a lungul traseului Sărăteni-Soroca şi din aria sistemelor de irigare, renovate din fondurile Programului Compact.
Prezentă la eveniment Nighina Azizov, viceministra muncii, protecţiei sociale şi familiei, a menţionat că abilitarea economică şi politică a femeilor este un proces dificil, dar inevitabil, atâta timp cât ne dorim o ţară prosperă, dar acest lucru nu înseamnă marginalizarea bărbaţilor, ci, dimpotrivă, parteneriatul cu ei.
Leslie McCuaig, directorul de ţară al Corporaţiei Provocările Mileniului, a spus că însuşi Programul Compact care a fost implementat de către două femei-manageri, poate servi drept exemplu că femeile sunt active şi îşi doresc să ocupe un rol activ în luarea deciziilor, în agricultură, economie şi viaţă socială.
Julie Stufft, viceambasadoarea SUA în Republica Moldova, a spus că după lungi decenii de ignorare a femeilor în mai multe ţări ale lumii, astăzi putem discuta despre egalitatea de gen la diferite niveluri ale vieţii sociale. „Mă bucur să constat că Programul Compact a reuşit să implementeze cu adevărat în proiectele sale de infrastructură o politică de gen echilibrată, care va da rezultate”, a adăugat viceambasadoarea.
Valentina Badrajan, directoarea executivă a Fondului Provocările Mileniului Moldova, a declarat că Programul Compact a încurajat asigurarea egalităţii de gen în toate activităţile de proiect, de la instruiri tematice până la includerea obligatorie a femeilor în procese decizionale. Acest lucru nu este doar o condiţii obligatorie impusă de finanţatori, ci o bună practică de a încuraja femeile, de a face mai responsabili social bărbaţii şi de a asigura o creştere economică durabilă pentru toate familiile.
Drept rezultat al activităţilor Programului Compact, circa 40 la sută din membrii consiliilor de administrare ale Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare create sunt femei, iar mai bine de 50 la sută din membrii Comitetelor de monitorizare a impactului social, create în localităţile unde Programul Compact a desfăşurat lucrări de construcţie, au fost femei.
Sursa: IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!