Internațional

Infirmierii din Regatul Unit, din nou în grevă, de 1 Mai, după ce resping o propunere a Guvernului de creştere a salariilor cu 5%: Terapia intensivă şi oncologia, pentru prima oară în grevă

Infirmierii se află din nou în grevă luni, de 1 Mai, în Anglia, o grevă de 28 de ore, la apelul principalului lor sindicat, şi cer creşteri de salarii din cauza inflaţiei, un conflict care afectează mai multe secţii în spitale, inclusiv terapia intensivă şi oncologia, dar care a fost scurtat printr-o hotărâre judecătorească, relatează AFP și News.ro.

Royal College of Nursing (RCN), principlalul sindicat al profesiei – angajat din decembrie într-o acţiune socială fără precedent de când a fost înfiinţat, în urmă cu peste 100 de ani –  se află din nou în grevă, care a început dumiciă seara, după ce membrii săi au respins ultimele propuneri ale Guvernului, şi anume o creştere cu 5% a salariilor şi o plată unică excepţională a sumei de cel puţin 1.250 de lire sterline (1.425 de euro).

Această grevă de 28 de ore nu ocoleşte – pentru prima oară – secţiile de terapie intensivă şi de oncologie, în pofida unor excepţii în spitalele în care lipsa infirmierilor ar putea să pună în pericol sănătatea pacienţilor, anunţă RCN.

Greva urma iniţial să aibă loc şi marţi, însă a fost scurtată de justiţie, sesizată de către Ministerul Sănătăţii.

ANGAJĂRI ÎN VEDEREA ACOPERIRII PENURIEI

„Pentru a opri această grevă, este necesar ca Ministerul (Sănătăţii) să revină la masa negocierilor şi să pună o oferă mai bună pe masă”, a declarat luni, la Sky News, secretara generală a RCN Pat Cullen, care cere angajări în vederea acoperirii penuriei de infirmieri în spitale.

”Trebuie ca infirmierii să fie plătiţi decent”, iar până acum ”infirmierii noştri nu au avut, din nefericire, altă opţiune decât să-şi continue” greva, a subliniat ea, în contextul în care RCN prevede să organizeze un vot cu privire la noi greve până la sfârşitul anului.

Ministrul Sănătăţii Steve Barclay a catalogat într-un comunicat această nouă grevă drept ”dezamăgitoare”.

El denunţă o ”presiune suplimentar”” asupra sistemului public de sănătate NHS, aflate deja în criză.

De asemenea, acesta a catalogat greva, la Sky News, drept ”lipsită de respect”, în contextul în care o reuniune este prevăzută marţi între Guvern, mai multe sindicate din sectorul sănătăţii şi conducători NHS, pe tema propunerii creşterii salariilor cu 5%.

Inflaţia – mai mare de 10% în Regatul Unit – a antrenat o cascadă de greve, de mai multe luni, la care se cer măriri de salarii, atât în serviciile publice, cât şi în sectorul privat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *