Ultima oră

(INFOGRAFIC) PLĂTIM pentru școli PUSTII

Astfel, observăm o tendință de scădere a numărului mediu de elevi pe școală, de la 333 elevi în 2005, la 263 elevi în 2013. În timp ce numărul școlilor a scăzut cu 10,2%, fiind închise 157 școli, numărul de elevi s-a  redus cu 29,2%. Cele mai multe școli au fost închise în partea centrală (60), 40 de școli în partea de Nord, 26 de școli în municipiul Chișinău, 25 de școli în zona sudică, și 6 în UTA Găgăuzia. În municipiul Bălți nu a fost închisă nicio școală pe parcursul ultimilor șapte ani.


 
Tot anul trecut 51,3% sau circa 3,8 miliarde lei au fost cheltuiți pentru învățământul primar și secundar general sau 4,3 la sută din Produsul Intern Brut, în comparație cu 3,8% din PIB în anul 2005.

De asemenea, potrivit experților, este observată o scădere a numărului de elevi și o creștere a cheltuielilor din Bugetul Public Național (BPN) pentru învățământul primar și secundar. Astfel, în perioada 2005-2012, valoarea medie a cheltuielilor din BPN pentru învățământul primar și secundar general a crescut de la circa 2,8 mii lei pe elev la 10,4 mii (termeni nominali).


În ce privește structura cheltuielilor din BPN în ultimii șapte ani, 65% au fost alocate pentru cheltuieli de personal, 26% pentru cheltuieli curente și 9% pentru cheltuieli capitale. Structura cheltuielilor denotă faptul că finanțarea școlilor este direcționată pentru salariile cadrelor didactice, asigurarea mentenanței infrastructurii existente, în timp ce pentru cheltuieli capitale rămâne cea mai mică parte din alocări.

Studiul a fost realizat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP, cu sprijinul financiar al Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *