Inovații made in Moldova: motocicletă care merge cu energie solară și eoliană, făcută din butoi
Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a declarat: „Este prima dată când R. Moldova este în rând cu UE și organizează această săptămână a energiei durabile. Conceptul de energie durabilă pliază perfect pe prioritățile noastre interne, țintește utilizarea cât mai eficientă a energiei în genere, utilizarea tehnologiilor cât mai prietenoase mediului, în condițiile în care Moldova este dependentă de sursele de energie. Pe de altă parte avem potențial de a utiliza energia verde”.
În acest context, șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola a remarcat faptul că „săptămâna energiei durabile în Moldova are loc în aceeași săptămână când vom semna Acordul de Asociere cu UE. Uniunea Europeană nu a fost un proiecte de politică externă, ci ține mai mult pe calitatea vieții și nivelul de oportunități pentru populației. Și sectorul energiei este foarte important în acest context. Securitatea energetică este un subiect foarte important pentru R. Moldova și aici energia regenerabilă ne poate ajuta. Și dacă vom face totul cum trebuie veți vedea o reducere a facturilor pentru energie”, a subliniat Pirkka Tapiola.
În cadrul evenimentului, elevii ce studiază cursul de energie regenerabilă au prezentat o serie de inovaţii ecologice. Astfel, elevii de la Liceul „V. Lupu” din Chișinău au arătat cum se uscă fructele în cuptoarele solare sau cum poți pregăti o tartină coaptă pe o umbrelă solară. Tot în cadrul expoziției a fost adusă o bancă şcolară cu bec electric şi ventilator ce funcţionează fără a fi racordate la reţeaua de curent electric. Iar Cătălin, un elev din raionul Florești și-a prezentat invenția sa: o turbină eoliană confecționată dintr-un butoi. Aceasta este utilizată, în prezent, de către tatăl băiatului. Cu ajutorul ei, bărbatul își iluminează vagonul instalat pe malul iazului pe care-l are în proprietate. Invenția băiatului l-a scutit pe bărbat să scoată din buzunar 150 mii lei, bani necesari pentru crearea infrastructurii necesare ca poată conecta vagonul la energia electrică.
Vizitatorii cortului Energie şi Biomasă, amplasat în perimetrul havuzului central, au putut vedea pe lângă expoziţia de biocombustibil produs în R. Moldova şi motocicletele alimentate de la energia solară, iar doritorii, au putut da o tură prin parc cu ele.
Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” este partener al Delegaţiei Uniunii Europene în organizarea primei ediţii a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova. Menționăm că evenimente dedicate securității energetice și energiei regenerabile vor fi organizate pe parcursul întregii săptămâni atât în Chișinău, cât și în Bălți și Orhei. Astfel, tot în Grădina Publică vor fi organizate dezbateri, mese rotunde și expoziții. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile în Moldova va culmina cu concert live în aer liber, cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară, concertul eco SUN DA-I Fest.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!