Ultima oră

Întârzierea abordării ecologice se pedepseşte dur

Şi acest proces distrugător are loc sub ochii sătenilor de mai mult timp. Alunecările de teren şi eroziunea solului în intravilanul satului s-au declanşat mai activ încă din anii 70 ai secolului trecut în urma ploilor abundente şi datorită aşezării geografice a localităţii. Procesul de erodare s-a intensificat din cauza excavării, pe timpuri, a argilei din partea de jos a satului pentru calea ferată, iar lucrări de consolidare şi prevenire a modificării landşaftului n-au fost executate. Astfel satul s-a pomenit cu o salbă de ravene care avansau necontenit şi „muşcau” bucată cu bucată din teritoriul acestuia. Ravenele creşteau intensiv în adâncime şi lungime cu 2-3 m anual, provocând deteriorări pe sectoare noi şi extinse ale satului. Ca urmare a precipitaţiilor abundente din 2013, unele ravene au ajuns la aproximativ 3-4 m de unele case şi gospodării. Din multitudinea de ravene, patru din ele fiind situate una lângă alta formau o reţea unică, care părea imposibil de a fi stopată. Lungimea acestor ravene ajungea la 60-120 m cu adâncimea pe alocuri de peste 15 m şi lăţimea de la 10-15 m până la 30-35 m, cu maluri verticale şi surpări frecvente.

Situaţia era cu totul gravă şi respectiv s-au „neliniştit” şi oamenii, şi administraţia publică locală. Stoparea procesului de formare a ravenelor şi astuparea râpilor nu mai putea fi efectuată cu mijloace proprii, dar şi de tergiversat nu se putea.

În virtutea volumelor mari de lucru şi cheltuielilor care urmau să aibă loc soluţia şi salvarea putea să vină, cel mai efectiv, doar din partea autorităţilor de mediu (Ministerul Mediului şi Inspectoratul Ecologic de Stat) şi Fondului Ecologic Naţional (FEN). Primăria s. Goteşti s-a văzut silită să întreprindă măsuri urgente de elaborare a proiectelor de execuţie pentru a grăbi lucrările pe teren.
Astfel, în baza actelor permisive ale primăriei şi consiliului local a fost elaborat proiectul de execuţie „Măsuri hidrotehnice antierozionale în hotarele administrativ-teritoriale ale s. Goteşti” etapizat în timp:

– În a.2010 a fost elaborată etapa I-a a proiectului susţinută din Fondul Ecologic național (FEN) cu 2 mln. lei şi finalizată în a.2012;
– În a.2011 a fost elaborată etapa a II-a a proiectului susţinută din FEN cu 2 mln. 138 mii lei şi finalizată în a.2013;
– În a.2012 a fost elaborată etapa a III-a a proiectului susţinută din FEN cu 5 mln. 138 mii lei. Lucrările sunt în desfăşurare şi sunt executate la nivel de 80%.

Atât comunitatea, cât şi primarul P. Chiricov se arată mulţumiţi de termenii şi calitatea lucrărilor efectuate. Finalizarea lucrărilor în cadrul etapei a III-a se aşteaptă către sfârşitul lunii septembrie.

Până aici totul e bine şi raportabil: s-a făcut, s-a realizat, s-a astupat, – ca părtaşi la soluţionarea problemei ne simţeam chiar într-un fel flataţi că ni se aduc complimente, şi Inspectoratului Ecologic de Stat ca instituţie publică centrală, şi subdiviziunii teritoriale, – Inspecţiei Ecologice Cantemir. Dar să revenim asupra cheltuielilor: nu vi se par prea mari? Dar dacă luăm în considerare şi multitudinea de sate care se confruntă cu aceleaşi probleme şi dacă realizăm că FEN este unul pentru toată Ţara? Răspunsul raţional îl vom găsi anume aici: dezastrele, modificările în mediu din cauza activităţilor antropice trebuiesc anticipate, numai astfel vom reduce esenţial cheltuielile şi vom reuşi peste tot.
Ceea ce s-a reuşit pentru s. Goteşti sper să fie o lecţie şi o încurajare pentru locuitorii acestui sat, dar vrem să fie şi o chemare pentru multe, multe alte sate care se confruntă cu astfel de probleme. Anticipaţi, oameni buni, astfel de procese distrugătoare şi o să vă coste puţin de tot şi pe voi, şi ţara. Ceea ce înainte nu se cerea de făcut şi nici nu era de înţeles, fiindcă natura încă le dovedea pe toate, astăzi ne schimbă modul de viaţă, – trebuie să ne deprindem să ne administrăm localitatea şi ecologic, nu numai social şi economic. Orice scăpare costă mult…
Procedând astfel, ne angajăm să asigurăm copiilor noştri un viitor susţinut.

Activităţile de prevenire şi anticipare sunt profund ecologice, dar au un efect economic şi social de durată.

Apropo, acest adevăr rămâne valabil în continuare şi pentru s. Goteşti, ceea ce s-a făcut trebuie consolidat şi extins cu forţe proprii.

Vitalie Curarari,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *