Politică

Interviu cu Filat pe Moldpres. Le reamintește tuturor că el a început negocierile de liberalizare a regimului de vize cu UE

Î: Domnule Filat, acum două zile, Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a anunţat îndeplinirea de către Republica Moldova a condiţiilor pentru liberalizarea regimului de vize şi că urmează propunerea de a ridica regimul de vize pentru cetăţenii RM. Cum apreciaţi această declaraţie?

V.F.: Desigur, că ea poate fi doar salutată. În ultimii mai bine de trei ani noi am muncit enorm în direcţia respectivă şi mă bucur că eforturile pe care le-am depus s-au încununat cu succes.

Anunţul făcut de Jose Manuel Barroso cu privire la prezentarea propunerii legislative de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, care deţin paşaport biometric, inspiră încredere şi optimism în realizarea ideii naţionale de integrare a ţării noastre în spaţiul comunitar.

Sînt ferm convins că, în cel mai scurt timp, cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători liber în Europa şi profit de ocazie pentru a exprima gratitudine partenerilor europeni pentru aprecierea dată eforturilor guvernării democratice în contextul implementării reformelor, pentru faptul că au fost mereu alături şi au sprijinit Republica Moldova în aspiraţiile sale de integrare în Uniunea Europeană.

Apropo, Dl. Barroso a fost în toţi aceşti ani un prieten sincer şi de nădejde al Republicii Moldova şi ne-a demonstrat acest lucru atît la Bruxelles de nenumărate ori, cît şi în timpul vizitei istorice pe care a întreprins-o la Chişinău şi care incontestabil a impulsionat procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Î: De fapt, Dle Filat, cred că acest interviu trebuia să înceapă cu o precizare importantă: V-am solicitat opinia pentru că anume Dvs. aţi fost acel care a dat startul negocierilor cu UE privind liberalizarea vizelor….

V.F.: Bine, fac şi eu o precizare importantă: Startul negocierilor în acest sens a fost dat în iunie 2010, în cadrul unei vizite pe care am întreprins-o la Luxemburg. Cred că această formulă este mai corectă, dacă insistaţi pe acest aspect. Dar, într-adevăr, acea vizită a fost una importantă şi, dintr-un anumit punct de vedere, poate fi considerară chiar istorică. Nu o dată am spus şi voi repeta ori de cîte ori voi avea ocazia: Cetăţenii Republicii Moldova sînt cetăţeni europeni şi ei trebuie să beneficieze din plin de toate drepturile şi libertăţile de care se bucură europenii. Anume de acest principiu ne-am condus inclusiv şi atunci cînd am demarat procesul de negocieri privind liberalizarea regimului de vize cu UE.

Î: Dar foaia de parcurs, Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, toate acestea au venit în 2011.

V.F.: Aşa este şi acest lucru s-a întîmplat la data de 24 ianuarie 2011, cînd Dna Cecilia Malmstrom, Comisar european pentru Afaceri Interne şi Justiţie, a vizitat în premieră Republica Moldova. Dar să nu uităm că între 15 iunie 2010 şi 24 ianuarie 2011 mai există o dată importantă – 25 octombrie 2010, cînd Consiliul afaceri externe al UE în Concluziile sale a invitat Comisia Europeană să elaboreze Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Anume acest Plan mi-a fost înmînat mie de Doamna Comisar Cecilia Malmstrom în timpul vizitei sale la Chişinău. Spuneam atunci că, în acea jumătate de an, ca niciodată în trecut, noi am lucrat cu mult angajament, fiindcă probabil pentru prima dată în faţa noastră a apărut o perspectivă clară – perspectiva de a obţine libera circulaţie într-un viitor previzibil.

Existenţa acestui obiectiv ne-a făcut să lucrăm asiduu, în condiţiile dificile ale crizei economice şi financiare, a numărului insuficient de specialişti, lipsei de mijloace tehnice şi financiare. La acea primă etapă noi am reuşit, fiindcă am avut acest obiectiv atît de rîvnit în societatea noastră – libera circulaţie, dar am reuşit şi ulterior. Şi dacă acum două zile am ajuns în situaţia în care să constatăm că am finalizat cu succes implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor, aceasta este o victorie importantă a Republicii Moldova pe calea apropierii de Uniunea Europeană. 

Î: În general, cum a fost acest drum?

V.F.: Nu a fost uşor, or realizarea Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor a presupus reforme destul de sensibile, dar, totodată, şi importante. În context vă voi aminti de reforma poliţiei, reforma Serviciului de Grăniceri, reforma Centrului Naţional Anticorupţie, ajustarea cadrului legislativ referitor la toleranţa şi nediscriminarea în societate etc. Nu voi ascunde că, de multe ori, eram lăsaţi singuri în faţa acestor provocări, unii politicieni preferînd să nu-şi asume partea mai puţin plăcută a problemei, care trezea anumite stări de spirit în societate. Noi niciodată nu am încercat să ne ascundem după deget şi am explicat corect oamenilor esenţa problemelor, miza enormă a acestui proces. Şi am reuşit, lucru care mă bucură nespus de mult.

Fiind la capitolul reuşite, aş vrea să le mulţumesc colegilor mei care au dat dovadă de responsabilitate şi de mobilizare maximă, muncind în vederea realizării obiectivelor ce reieşeau din Planul de acţiuni privind liberalizarea vizelor. Îi am în vedere pe Iurie Leancă, Natalia Gherman, Dorin Recean, Oleg Efrim etc.

Î: Ce urmează?

V.F.: Firesc şi logic, acum trebuie să urmeze recomandarea propriu-zisă de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, or noi ne-am făcut bine tema de acasă şi aici nu trebuie să apară nici un fel de întrebări. Şi, apropo, la aceasta s-a referit şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Acest lucru, dar şi pasul următor – ridicarea regimului de vize – trebuie să se întîmple cît mai repede posibil. Şi eu sînt sigur că anume aşa şi va fi.

Î: Vă mulţumim. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *