Moldova

INTERVIU cu Oleg Efrim despre “legea antidiscriminare” și reforma justiției

Oleg Efrim: Anumite forţe care se declară opozanţi ai acestui proiect de lege au reuşit să distorsioneze mesajul. Scopul acestei legi constă în prevenirea şi combaterea discriminării după criteriile de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, culoare, sex, vîrstă, stare a sănătăţii, dizabilitate, orientare sexuală, opinie politică, statut social, apartenenţă la o categorie de persoane defavorizate, precum şi pe bază de orice alt criteriu. De asemenea, obiectivul prezentului proiect de lege este de a defini unele noţiuni, cum ar fi hărţuire, instigare la discriminare, victimizare, şi nu promovarea homosexualităţii, cum susţin opozanţii acestei legi.

Principiul nediscriminării reprezintă un pilon important al politicii sociale comunitare, iar egalitatea oportunităţilor reprezintă cadrul necesar realizării politicii sociale la nivel de stat şi european. Existenţa normelor care impun garanţii eficiente împotriva discriminării şi practicilor discriminatorii sînt absolut necesare într-o societate democratică, iar combaterea discriminării este indispensabilă procesului de promovare a egalităţii absolute pentru toate persoanele.

Din păcate, opozanţii acestei legi au făcut dintr-un proiect menit să creeze un mecanism viabil de asigurare a egalităţii în drepturi a cetăţenilor Republicii Moldova, un subiect de dispută în societate. Constituţia Republicii Moldova proclamă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, acest principiu al egalităţii este, de fapt, faţeta nediscriminării.

Acesta vine şi în religie: în faţa lui Dumnezeu, toţi sînt egali. Faptul că o anumită parte a societăţii se împotriveşte, se datorează unor persoane care intenţionat induc în eroare cetăţenii, acestea fiind ghidate de interese ascunse.

– Unii oficiali europeni au opinat că Moldova nu va putea obţine regimul liberalizat de vize, dacă nu va adopta această lege.

Există tentaţia din partea opozanţilor acestei legi să spună că Uniunea Europeană ne cere adoptarea unei asemenea legi. Această lege face parte din angajamentele pe care şi le-a asumat Republica Moldova faţă de UE şi este parte dinblocul de legi pentru liberalizarea regimului de vize. Uniunea Europeană vrea să se asigure că noi împărtăşim aceleaşi valori şi vom arăta acelaşi respect pentru drepturile omului care există pe teritoriul ţărilor membre.

Adoptarea acestei legi este chemată să reprezinte un beneficiu pentru cetăţenii noştri. Sînt diferite situaţii, în care această lege poate fi aplicată. Spre exemplu, în domeniul selectării forţei de muncă. Unii patroni anunţă că angajează persoane cu vîrsta de pînă la 45 de ani. Acesta este un criteriu discriminatoriu. Cunoaştem cazuri de discriminare pe principiu de gen, de origine etnică. Exemple similare pot fi aduse din toate domeniile vieţii.

– Cînd Republica Moldova a devenit ţară membră a Consiliului Europei, a fost modificat Codul penal şi excluse pedepsele pentru acte de homosexualism. De ce Biserica a tăcut atunci şi de ce acum vine cu critici atît de dure faţă de o lege ce promovează principiul egalităţii?

Din păcate, nu numai forţele politice, ci şi anumiţi exponenţi ai Bisericii folosesc acest mesaj, care a devenit unul cu o coloratură politică puternică şi este îndreptat împotriva actualei alianţe de la guvernare. Mesajul este distorsionat în lupta politică. Admitem că noi, la etapa iniţială, nu am comunicat suficient pentru a explica cetăţenilor care este scopul acestei legi şi anume din acest considerent proiectul acestei legi a fost retras în 2010, pentru a fi îmbunătăţit.

– Care este diferenţa dintre vechiul proiect şi cel care va fi propus în scurt timp în Legislativ?

Spre exemplu, erau anumite temeri că această lege va deschide temei pentru căsătoriile între cuplurile de homosexuali, la fel pentru adopţia de copii de către aceştia. În Constituţie este scris clar că familia este alianţa dintre un bărbat şi o femeie. Deja o normă instituţională stabileşte expres interzicerea căsătoriilor şi adopţiilor în rîndul homosexualilor. Noi am concretizat acest lucru în proiectul de lege actual. Am stabilit că această lege nu se aplică în procesul de educaţie bisericească. Am făcut acele concretizări care erau necesare în urma discuţiilor, inclusiv cu reprezentanţii clerului.

Oleg Efrim a spus că proiectul Legii Antidiscrimare va fi examinat în Legislativ pînă la finele acestei luni şi conţine expertiza OSCE şi a Comisiei Europene.

Sursa: Agenția de stat MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *