Interviu

Interviu EXCLUSIV cu Andrei Pântea: „În sfârşit, am stabilit ce s-a întâmplat pe 7 aprilie”

…săptămâna trecută din RM – ne relatează despre schema utilizată de acesta în organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009, despre unele informaţii operative, potrivit cărora fuga rusului nu a fost înregistrată la nicio vamă din cele trei ţări pe unde a trecut, precum şi despre posibilele relaţii dintre acesta, Mark Tkaciuk şi jurnalista Natalia Morari. 

– Dle Pântea, aţi reuşit să identificaţi probe certe despre implicarea lui Eduard Baghirov în organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009?
– Baghirov a fost reţinut la 16 iunie 2011, fiind bănuit de implicare în evenimentele din 7 aprilie. I s-a înaintat acuzarea în baza art. 285, Cod Penal, ce prevede că organizarea sau conducerea dezordinilor în masă, însoţite de violenţă, pogromuri, incendieri, distrugeri şi opunere de rezistenţă autorităţilor se pedepseşte cu închisoare de la patru la opt ani. Analiza probatoriului din materialele cauzei penale o poate face numai instanţa, dacă dosarul va fi trimis în judecată.

„Baghirov s-a infiltrat în mediul social din RM în 2008”

– El a participat nemijlocit la dezmăţul din 7 aprilie sau a influenţat opinia publică prin Internet?
– Potrivit acuzaţiei, Baghirov făcea parte dintr-o grupare criminală organizată, fiind membru al Agenţiei pseudoliterare „Litprom”. În scopul destabilizării situaţiei social-politice din RM, aceştia au întocmit un plan criminal, încercând să se infiltreze în rândurile Opoziţiei de atunci şi să o compromită, pentru a reduce potenţialul de acţiune a forţelor anticomuniste prin provocarea şi anihilarea, în perspectivă, a acestora. Astfel, Opoziţia a fost atrasă în cursă, ca să fie învinuită că nu a putut dirija masele. S-a pornit de la ideea că, pe de o parte, potrivit Legii cu privire la întruniri, responsabili de consecinţele dezordinilor sunt organizatorii acestora, iar, pe de altă parte, că liderii Opoziţiei nu erau în stare să preia sarcinile poliţiei. Ca să încurajeze aceste acţiuni, poliţia nu trebuia să facă nimic, iar protestatarii – să distrugă totul, toate urmările fiind puse apoi în cârca Opoziţiei. În acest scop, ei au monitorizat anterior grupurile de socializare: „Jos comuniştii”, „Basarabia, pământ românesc” şi altele, conducându-le în direcţia dorită de ei…

– Cine mai face parte din gruparea criminală despre care vorbiţi?
– Agenţia pseudoliterară www.litrom.ru este o platformă virtuală de formare a opiniei publice în Rusia şi în ţările CSI, care polarizează populaţia după principiul etnolingvistic. Presupunem că Baghirov avea complici printre membri acestei echipe, dar nu vreau să intru în detalii. Lumea spune că Baghirov este scriitor rus, însă noi admitem că acestea sunt metode ale serviciilor subversive, prin care el îşi crea acoperire, realmente fiind specialist în tehnologii politice şi manipularea opiniei publice. Când a scris cartea „Garstrabeiter”, Baghirov a fost promovat de un oarecare Rîkov care, la rândul său, are legături cu aparatul preşedintelui Rusiei. Înainte de alegerile din 2009, Baghirov s-a căsătorit cu o cetăţeană a RM, cu care a trăit două luni… Aşa cum fosta lui soţie se consideră moldoveancă, deşi e stabilită la Moscova, apreciem acest mariaj ca pe o motivaţie pentru deplasări frecvente la Chişinău. În mediul social de aici Baghirov s-a infiltrat în 2008, folosind-o ca sursă informaţională pe jurnalista Natalia Morari. De atunci, el a vizitat RM de 29 de ori.

Baghirov despre Tkaciuk: „Господин прокурор, видите, на воре и шапка горит?”

– Dar cine era interesat de serviciile acestei grupări?
– Păi… N-aş vrea să declar, dar cine a fost interesat să anihileze Opoziţia? Este evident, nu?

– Şi Morari făcea parte din aceeaşi grupare? De ce ea nu are nici calitate de bănuită?
– A fost bănuită, dar, la ora actuală, îi atribuim un rol de persoană folosită fără cunoştinţă de cauză.

– Baghirov spunea că procurorii îl forţau să dea declaraţii contra lui Mark Tkaciuk. E adevărat?
– Am stabilit că Tkaciuk e în relaţii foarte bune cu Natalia Morari. Însă nimeni nu l-a constrâns pe Baghirov să spună ceva contra lui Tkaciuk. Discutând cu lucrătorii operativi, el a lăsat să se înţeleagă că e vorba şi despre implicarea fostului consilier prezidenţial în evenimentele din aprilie 2009. Când Tkaciuk a declarat presei că se pregătesc acţiuni contra sa, noi încă nu anunţasem că Baghirov este reţinut. Şi atunci Baghirov a spus: „Господин прокурор, видите, на воре и шапка горит?”.

„Instanţa trebuia să trimită imediat hotărârea la poliţie, care urma să anunţe grănicerii”

– Baghirov şi despre dvs. a spus că sunteţi singurul procuror bun din RM… Prin ce l-aţi ademenit?
– Cred că e o părere subiectivă a învinuitului, căci avem mulţi procurori buni. Vă asigur că membrii grupului de urmărire penală i-au respectat drepturile şi libertăţile de învinuit. Când Ambasada Rusiei, avocaţii parlamentari sau reprezentanţii OSCE au solicitat întrevederi cu el, nimeni nu s-a împotrivit.

– După ce instanţa i-a schimbat măsura preventivă în arest la domiciliu, cine trebuia să-l supravegheze?
– Anchetarea sa în stare de libertate a fost cerută în repetate rânduri de Ambasada Rusiei. Acelaşi lucru a fost solicitat cu insistenţă şi de la Ambasadorul RM la Moscova, Andrei Neguţa. Cred că, eliberându-l, judecătorul s-a lăsat influenţat de doleanţele Rusiei, însă noi am atacat încheierea la Curtea de Apel, considerând-o ilegală. În încheiere se arată că supravegherea executării arestării la domiciliu se va efectua de către organul de Interne de la locul de domiciliu al învinuitului. Baghirov locuia la o rudă a fostei sale soţii, pe str. Lazo şi atribuţiile îi reveneau Comisariatului de poliţie Buiucani. Potrivit Codului de Executare, instanţa trebuia să trimită hotărârea imediat la poliţie. Putea s-o facă prin poştă sau s-o înmâneze reprezentantului de la Interne. La rândul său, poliţia urmă să anunţe imediat grănicerii. În prezent, în cadrul unei anchete de serviciu, verificăm dacă s-a făcut aşa. Însă procuratura nu are nicio treabă, nu suntem organ de supraveghere.

„Revenco n-a primit nici un răspuns din Ucraina”

– Ministrul Alexei Roibu spune că a primit încheierea pe 19 octombrie, când Baghirov nu mai era în RM…
– Dl Roibu a primit încheierea de la procuror, care nu era obligat să i-o transmită. Acesta primeşte un exemplar al hotărârii doar pentru a-l ataşa la dosar.

– Baghirov a ieşit prin regiunea transnistreană?
– Se presupune că da. Însă, potrivit unor surse operative, trecerea sa nu a fost înregistrată nici prin segmentul transnistrean, nici în Ucraina, nici în Rusia. Urmează să primim răspuns oficial din partea Ucrainei şi vom vedea dacă informaţia se confirmă.

– Şeful Serviciului de Grăniceri, Roman Revenco, a declarat că a primit răspuns de la ucraineni…
– N-a primit el nimic. Revenco mai spune că Baghirov a trecut prin Cuciurgan la 18.30, dar nu are nicio hârtie care confirmă acest lucru. Cred că el a sunat la cineva şi a vrut să arate că ştie. Ucrainenii nu răspund atât de repede, iar Revenco nu putea să facă demersul, căci nu are în gestiune niciun dosar în această privinţă… Eu îmi mai pun o întrebare – de ce ucrainenii nu ne-au ajutat? Iniţial, pe 18 octombrie, ei ne-au anunţat, la ora 22.30, despre evadarea lui Baghirov, care se afla la Odesa. După ce am verificat şi am văzut că într-adevăr nu este acasă, am rugat ucrainenii să-l reţină, dar ei n-au mai conlucrat. Înseamnă că au legături cu fraţii mai mari…

„Dacă ni se refuză extrădarea, Baghirov va sta toată viaţa în Rusia”

– Din ziua eliberării până când a fugit, Baghirov a avut vreo întâlnire cu procurorii?
– La 12 octombrie am terminat urmărirea penală, iar în ziua următoare instanţa i-a schimbat măsura preventivă în arest la domiciliu. Pe 17 şi 18 octombrie, Baghirov a făcut cunoştinţă cu materialele dosarului, la Procuratură. În seara de 18 octombrie a fugit, iar pe 19 octombrie l-am anunţat în căutare internaţională. Nu-i exclus că a decis să fugă după ce, studiind dosarul, s-a convins că avem probe suficiente contra sa. El tot zicea că nu avem dovezi, iar când le-a văzut, a şters-o…


Eduard Baghirov

– Printre complicii care l-au ajutat să fugă poate fi şi Natalia Morari?
– E cert că a avut complici, însă n-ar fi corect să dau nume. Încă nu se ştie nici dacă interviul de la „Publika TV” a fost făcut la Odesa. Televiziunea neagă acuzaţiile şi afirmă că imaginile nu-s făcute cu aparat profesionist şi că le-a primit de la cineva.

– Publica TV a anunţat că Baghirov le-a acordat interviul la Odesa…
– Nu ştiu. Parcă nu am auzit aşa ceva… 

– Totuşi, mai curând putem vorbi de extrădare, decât de căutare internaţională. Ce spune Rusia?
– Ruşii trebuie să-i identifice locul aflării, să-l localizeze şi să ne informeze. Nu este exclus să ne refuze extrădarea, dar asta înseamnă că el va sta toată viaţa în Rusia. Dacă va ieşi din ţară, chiar şi Ucraina este obligată să ni-l extrădeze.

„În sfârşit, am stabilit ce s-a întâmplat pe 7 aprilie”

– Ce implicare în dosarul Baghirov au avut, totuşi, Valeriu Zubco şi Marian Lupu? Învinuitul declară presei că cei doi au fost contra sa, dar să nu uităm că anume demisia acestora este cerută insistent de Filat şi Voronin…
– Nici dl Lupu, nici dl Zubco nu a avut atribuţii la audierea lui Baghirov. Dl Zubco nu a semnat nici acte din dosar, în afară de ordonanţa despre constituirea grupului de lucru. N-am avut nici discuţii cu învinuitul la această temă. Eu doar l-am sfătuit să spună adevărul obiectiv. Şi el a spus că se va mai gândi… Nu vreau să analizez în favoarea cui sunt declaraţiile făcute de el, căci nu cred că cineva din autorităţile statului a contribuit la evadare. Sunt procuror şi lucrez cu fapte.

– Cât de sigur e faptul că, în organizarea evenimentelor din aprilie 2009, n-au fost implicaţi şi alţi oameni, din alte state?
– Baghirov nu este rus de origine, e născut în Turkmenistan. În cadrul grupului de urmărire penală pentru cercetarea evenimentelor din 7 aprilie, MAI şi-a axat cercetarea pe factorul intern, iar SIS – pe cel extern. Nu am ales Occidentul sau Răsăritul, ca linie de activitate, dar am stabilit cu certitudine că Occidentul n-a fost implicat. La fel, nu am mers cu rea-voinţă împotriva Răsăritului, dar încolo au dus urmele. Eu am o satisfacţie morală că am stabilit ce s-a întâmplat pe 7 aprilie. Am depistat scenariul şi încetişor, câte pe unul, o să-i identificăm pe toţi organizatorii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *