Femeia

Întoarce criticile în favoarea ta

E greu să-i mulţumeşti pe toţi şi e cu atât mai greu să eviţi micile răutăţi. Nu te lăsa însă dominată de ele, ci învaţă să le faci faţă.

Nu te scuza! Cine nu ar vrea să vină cu o replică atunci când şeful îţi aruncă în faţă un raport, spunându-ţi că e total greşit?! Dar, apărându-te şi căutând scuze, nu faci decât să pari incompetentă, iar şeful va fi şi mai determinat să-ţi arate că ai greşit.

Sfat. Nu lăsa criticile să-ţi blocheze comunicarea cu şeful şi oportunităţile de a-ţi atinge obiectivele. Controlează situaţia şi vezi partea bună a lucrurilor: criticile te ajută să înveţi. Întreabă-i pe cei care te critică ce ar schimba sau ce ar face diferit. Astfel, ai şansa să te alegi cu multe feedback-uri interesante, idei şi sugestii.

Răspunde criticilor distructive. Le recunoşti imediat pentru că sunt ofensive şi nejustificate. Nu au niciun sens şi sună cam aşa: „Munca ta nu e bună de nimic”.

Sfat. Când te confrunţi cu astfel de critici, respiră adânc pentru câteva secunde pentru a te calma înainte de a răspunde. Este esenţial să-i aduci la cunoştinţă celui care te critică în asemenea mod faptul că acuzaţiile lui sunt incorecte şi te deranjează. Cel mai bun răspuns este: „Munca mea nu e întotdeauna greşită”.

Nu-ţi afecta stima de sine. Dacă te laşi copleşită de critici, stima de sine va avea de suferit. Spre exemplu, o colegă ţi-ar putea spune în treacăt că e dezordine în biroul tău. Dacă vezi aceasta ca pe un atac personal, stima de sine e în pericol.

Sfat. Răspunde-i declarativ: „Da, nu sunt cea mai ordonată persoană din lume”. Astfel, îi dai de ştire că îţi ştii defectele şi nu ai de gând să te scuzi pentru ele.

Învaţă să critici. Se poate întâmpla ca rolurile să se schimbe şi să fii tu cea care trebuie să atragă atenţia. Iată câteva recomandări pentru a face critici constructive:

Începe cu ceva pozitiv – asta va ajuta persoana să îţi accepte critica.

Foloseşte-ţi tactul şi îndulceşte criticile, spunând: „Ai făcut o mică greşeală”.

Axează-te pe comportament, nu pe trăsături. Criticile constructive au scopul de a îndrepta, nu de a demoraliza.

Alege-ţi momentul! Niciodată nu critica pe cineva de faţă cu ceilalţi sau când persoana respectivă este obosită ori supărată.

Îndrumă! Nu critica doar, ci oferă o sugestie de schimbare.

Nu insista. Nu-i aminti cuiva de zece ori că a greşit. Exprimă-ţi criticile doar când e cazul. 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *