Întrevederea ministrului afacerilor externe al României, Titus Corlăţean, cu secretarul de stat al SUA John Kerry
Discuţiile au reconfirmat cooperarea excelentă a celor două state în cadrul NATO, caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale, progresul constant înregistrat în interacţiunea româno-americană în ultima perioadă, precum şi interesele şi preocupările comune în contextul evoluţiilor pe arena regională şi internaţională.
Ministrul Titus Corlăţean a subliniat importanţa menţinerii ritmului dinamic şi susţinut al dialogului politic bilateral la nivel înalt, imprimat de vizita recentă a Prim-ministrului Românei, Victor Ponta, la Washington D.C. (20-24 octombrie 2013) şi de ceremonia de marcare a începerilor lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea Antirachetă de la Baza Militară Deveselu (28 octombrie 2013).
Ministrul Titus Corlăţean a adresat secretarului de stat al SUA invitaţia de a vizita România în 2014.
Cei doi oficiali au avut şi un schimb de vederi privind o serie de teme de actualitate de pe agenda internaţională – cu accent pe Republica Moldova, Parteneriatul Estic al Uniunii Europene , evoluţiile din Ucraina etc.
Cu referire la Republica Moldova, cei doi demnitari au salutat parafarea de către aceasta a Acordului de Asociere şi a Acordului Comprehensiv de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. În contextul sprijinului constant şi ferm al României pentru aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova, ministrul Titus Corlăţean a salutat apropiata vizită la Chişinău a secretarului de stat al SUA, care reprezintă o recunoaştere din partea Washington-ului a progreselor Republicii Moldova pe linia reformelor democratice şi statului de drept şi a eforturilor pentru o dezvoltare economică susținută.
Cu referire la evoluţiile actuale din Ucraina, a fost subliniată, de ambele părţi, necesitatea transmiterii unui mesaj coordonat, de susţinere a proceselor democratice din Ucraina, de respectare a drepturilor si libertăţilor cetăţenilor şi încurajare a dialogului dintre autorităţi, opoziţie şi societatea civilă, pentru asigurarea stabilităţii interne. Ucraina, inclusiv în calitate de Preşedinţie în Exerciţiu a OSCE, trebuie să respecte pe deplin angajamentele sale internaţionale, statul de drept şi normele democratice.
Amosnews.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!