Eveniment

Înverzirea Plaiului – acțiune de o zi sau campanie națională?

De ani de zile operăm cu aceleași cifre, care se rotesc în jurul a 10-12% împădurire din teritoriul național.

De ce situația nu avansează în timp ce se întreprind activități de diferită intensitate de plantare sau împădurire?

Cauzele degradării fondului silvic din anii 90, care încă persistă, sunt bine cunoscute, și aș numi câteva:

– schimbarea regimului de proprietate a terenurilor;
– situația precară materială a omului de la țară;
– lipsa unei viziuni asupra necesității de schimbare a situației în domeniu.

Toate acestea au dus la o degradare brutală a fondului silvic din administrare a primăriilor, în primul rând, acolo unde omul a avut nevoie de lemn de foc și altele.

La vremea respectivă s-a hotărât să se pună accentul pe conștientizarea faptului, și în 1995, prin Decretul nr.27 al președintelui Republicii Moldova a fost instituită Ziua Națională de Înverzire a Plaiului cu genericul „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Această acțiune s-a impus ca tradiție la insistența instituțiilor de mediu și în primul rând a Inspectoratului Ecologic de Stat. După o perioadă de 15 ani, analiza rezultatelor a arătat o eficiență scăzută a acțiunii din cauza coeficientului redus de prindere a puieților de arbori și arbuști pe timp cald de la sfârșit de primăvară. Drept urmare, acțiunea, prin modificarea Decretului în cauză, a fost transferată pentru perioada de toamnă, în ultima sâmbătă din luna octombrie, și într-adevăr, coeficientul de prindere s-a îmbunătățit esențial, ajungând la 95-96% dacă plantările sunt protejate.

Cu toate acestea, rezultatele nici pe departe nu sunt performante. De ce? Lumea a înțeles că această acțiune este de o zi, pe când ea a fost gândită ca ziua de start a unei campanii de nivel național care se consumă odată cu apariția condițiilor nefavorabile pentru sădire.

Mai mult, pentru acest an, prin Dispoziția Guvernului, din cauza că perioada de vegetație a durat, această zi a fost transferată cu două săptămâni, pentru 15 noiembrie, ca să ne conformăm condițiilor impuse de natură, care se dovedesc a fi foarte favorabile plantării.

Doresc pe această cale, să sensibilizez autoritățile publice, cetățenii, societatea civilă să ne ridicăm în această zi de sâmbătă și să dăm start acestei Campanii Naționale de Înverzire a Plaiului, care trebuie să fie națională cu adevărat.

Fondul Ecologic Național cu această ocazie vine pentru încurajare, cu un suport de 1,5 mln. lei pentru materialul săditor de aproximativ 300 mii puieți de arbori și arbuști. Dar acest suport trebuie să fie cea mai mică parte a costurilor, așteptăm implicarea tuturor agenților economici, administrațiilor publice locale cu mijloacele lor, cetățeanul de rând cu 2-3 copăcei. Este bine ca toți fermierii, deținătorii de terenuri să planteze în preajma ogoarelor lor pâlcuri de pădure, care vor forma clima locală. Râurile mici și mijlocii trebuie să-și recapete fâșiile de protecție, pe care tot omul nostru le-a distrus.

Atenționez, în primul rând, primăriile, așa cum acțiunea este îndreptată, în primul rând, pentru terenurile publice din gestionarea lor, care de cele mai dese ori sunt fără stăpân.

Dacă ne vom lăsa în nădejdea doar a Fondului Ecologic și ne vom reduce la munca de o zi, Acțiunea Națională „Un arbore pentru dăinuirea noastră” se va reduce la o formalitate. Nici pe o clipă nu-mi pot permite să gândesc așa ceva.

În această zi pentru a da un semnal mobilizator societății vor ieși la plantare toate ministerele și autoritățile administrative. Subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului Ecologic de Stat vor monitoriza distribuirea materialului săditor de la întreprinderile silvice, colaboratorii inspectoratului vor fi prezenți în teritoriu pe toată perioada favorabilă plantării.

Găsesc oportun pentru fortificarea acestei acțiuni să promovăm inițiativa anunțată de conducerea Inspectoratului Ecologic de Stat acum un an, adresată întregii societăți: „Milioane de oameni – milioane de arbori plantați”. Vă asigur că această inițiativă este pe deplin realizabilă, dacă suntem cât de cât responsabili pentru această țară, pentru baștina de unde am pornit în viață. Fiecare dintre noi, la sigur, poate planta anual 1-2 copăcei.

Orice informație ce ține de acest eveniment, o puteți găsi la Agențiile și Inspecțiile ecologice din teritoriu sau pe pagina electronică a Inspectoratului Ecologic de Stat (www.inseco.gov.md).

Dragi prieteni, să ne dăm întâlnire sâmbătă, 15 noiembrie, 2014, acolo unde ne sunt locurile cele mai dragi și să le facem și mai frumoase. Veniți fiecare cu câte un copăcel pe care l-ați procurat personal.

Vă îndemn pe toți, să conștientizăm, că Acțiunea de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră” nu este una de o zi, – este una de durată, este începutul unei Campanii Naționale de Înverzire a Plaiului Natal care durează până la primul îngheț.

Viitorul își are începutul în ziua de azi și pentru pădurile noastre.

Vitalie CURARARI,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *