Ultima oră

Investigație cu agenți SUB ACOPERIRE la vama LEUȘNI-ALBIȚIA: “A reușit cu greu să scape din mâinile vameșilor moldoveni”

Camera n-a fost gasita, desi era instalata in imbracamintea investigatorului. Pentru ca exista riscul ca toata ancheta sa fie compromisa, procurorii de la DNA Iasi au folosit un agent basarabean sub acoperire, mult mai descurcaret. "S-a constatat ca desemnarea celor doi investigatori cu identitate de cetateni romani a fost o eroare de ordin tactic", au sustinut procurorii ieseni.

Un investigator sub acoperire, folosit pentru probarea faptelor de coruptie comise de lucratorii din cadrul Vamii Albita, a fost la un pas de a compromite intreaga ancheta. Asta pentru ca un vames basarabean l-a suspectat ca lucreaza sub acoperire si l-a bruscat, l-a lovit si l-a cautat de camere video. Agentul ar fi fost amenintat si cu moartea. A reusit cu greu sa scape din mainile vamesilor moldoveni. In momentul in care si-au dat seama de gravitatea celor petrecute in vama, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au schimbat tactica de lucru. Vama Albita a facut obiectul unui alt dosar instrumentat de procurorii DNA in ianuarie 2011. Politistii de frontiera au fost monitorizati in perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, in timp ce ar fi primit spagi de peste 20 miliarde lei vechi. In acel caz au fost trimisi in judecata 47 de agenti, iar dosarul se afla in prezent pe rolul Curtii de Apel Iasi. Dupa acea actiune de amploare, Serviciul Roman de Informatii (SRI) a trimis pe masa procurorilor diferite note de informare prin care anunta ca la Vama Albita, fenomenul coruptiei infloreste din nou.

Pentru ca nu aveau alta metoda de a proba informatiile primite, pe data de 18 aprilie 2013, procurorii din cadrul DNA Iasi au autorizat folosirea a doi investigatori cu identitate protejata. Cei doi apar in dosar cu numele de Ionut Adrian Cristea si Marian Paraschiv si au cetatenie romana.

"Investigatorii au fost autorizati sa promita/dea bani sau alte foloase functionarilor vizati de ancheta si sa inregistreze audio/video convorbirile purtate in mediul ambiental cu acestia. In baza acestor autorizari, cei doi investigatori urmau sa realizeze treceri ale frontierei romano-moldovenesti prin punctele de frontiera Albita-Leuseni, folosind un mijloc de transport marfa inmatriculat in Romania, cu numarul de inmatriculare B-40-LBM, pentru a efectua activitati de coletarie", se arata in documentele intocmite de procurori si depuse la dosar. Astfel, dupa ce au inceput treaba, cei doi investigatori si-au facut un program destul de clar in care intrau si ieseau din Romania prin Vama Albita.

Vamesii nu cereau spaga de la investigatorii romani

In noaptea de 29/30 aprilie 2013 a avut loc primul transport de colete dinspre Republica Moldova catre Occident. Intamplator, investigatorii romani sub acoperire au prins doi agenti moldoveni de la Politia Rutiera, care i-au tras pe dreapta intre Chisinau si Leuseni. Agentii de la Rutiera le-au cerut spaga investigatorilor romani. "La prima operatiune de acest gen, derulata in noaptea de 29/30.04.2013, celor doi investigatori romani li s-au solicitat sume cuprinse intre 20-300 euro de catre lucratori din punctul de trecere a frontierei Leuseni si, respectiv, lucratori ai politiei rutiere ce actionau pe traseul Leuseni – Chisinau, aspect ce a fost adus la cunostinta reprezentantilor Procuraturii Anticoruptie din Republica Moldova", se precizeaza intr-un proces verbal intocmit de procurori. In Republica Moldova, politistii care au cazut in plasa investigatorilor sub acoperire sunt deja cercetati penal pentru luare de mita. In schimb, vamesii sau politistii romani nu au cerut mita si nici nu s-au intins prea mult la vorba. In acest context, s-a dovedit ca folosirea unor agenti sub acoperire de cetatenie romana a fost o greseala destul de mare a procurorilor. Asta pentru ca nu mai exista nicio firma din Romania care sa desfasoare servicii de coletarie din Republica Moldova in strainatate, iar prezenta celor doi investigatori parea suspecta. "Activitatea de coletarie spre si dinspre Republica Moldova era realizata saptamanal de aproximativ 70 de unitati de transport conduse exclusiv de cetateni moldoveni si s-a constatat ca desemnarea celor doi investigatori cu identitate romana a fost o eroare de ordin tactic, activitatea lor fiind perceputa ca fiind suspecta atat de functionarii romani, care evitau discutiile cu ei, cat si de cei din Republica Moldova", a declarat unul dintre procurori. Pe data de 11 iunie 2013 a avut loc intamplarea care i-a facut sa tremure pe toti cei care monitorizau ancheta. Avand in vedere ca nu reusise sa stranga prea multe probe in cele cateva saptamani de la desemnarea in dosar, investigatorul sub acoperire Marian Paraschiv i-a provocat la discutii pe vamesii basarabeni care lucrau in punctul Leuseni.

Agentul sub acoperire a fost perchezitionat

El incerca sa-i surprinda in momentul in care cereau spaga, insa n-a reusit sa realizeze o asemenea inregistrare. "Investigatorul cu identitate acoperita, Paraschiv Marian, a fost abordat de vamesul de serviciu moldovean Grozavu Andrei, care i-a reprosat acestuia ca efectueaza inregistrari video in punctul vamal cu aparatura disimulata. La controlul corporal, aparatura nu a fost depistata. In aceste conditii, la data de 1 iulie 2013, cei doi investigatori romani au fost retrasi, fiind autorizat in ambele cauze ca investigator cu indentitate protejata reala, ofiterul Centrului National Anticoruptie al Republicii Moldova – Caraman Igor", se arata intr-un document semnat de procurorul de caz din cadrul DNA. De la intrarea lui Igor Caraman in dosar, lucrurile au mers mult mai bine. Sub pretextul ca lucreaza pentru o firma de coletarie pe traseul Chisinau – Brasov, Igor Caraman tranzita Vama Albita de doua ori pe saptamana si de fiecare data i se cerea spaga. Atat vamesii din partea romana cat si cei basarabeni aveau mai mult curaj sa-i ceara bani. De cateva ori, a negociat cuantumul mitei si a primit rest. A dat o bancnota de 50 euro si a primit rest 20 euro. De asemenea, in schimbul spagilor pe care le dadea, a fost lasat sa treaca cu un pistol asupra lui. Vamesi arestati saptamana trecuta de judecatorii de la Tribunalul Vaslui au fost adusi la Curtea de Apel Iasi pentru ca au declarat recurs impotriva mandatului de arestare. Avocatii lor au cerut ieri sa fie lasati in libertate si au sustinut ca nu reprezinta niciun pericol pentru ordinea publica.

"In perioada mai – octombrie 2013, în contextul desfasurarii activitatilor profesionale privind controlul politienesc/vamal asupra persoanelor care transportau colete spre si dinspre Republica Moldova si asupra mijloacelor de transport cu care acestea s-au deplasat, inculpatii pretindeau si primeau sume de bani (între 10 lei si 100 de euro, pretinzând chiar si 200 de euro) în schimbul permiterii tranzitarii frontierei de est. În schimbul sumelor de bani pretinse si primite, inculpatii efectuau formal sau nu efectuau deloc controale vamale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia", au precizat procurorii de la DNA Iasi. Judecatorii au respins ieri dupa-amiaza recursurile declarate de vamesi si astfel, acestia vor ramane in puscarie. 

Sursa: bzi.ro
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *