Politică

Iohannis reacționează după demisia Guvernului Ponta: A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple

– Am avut în cursul dimineţii un summit NATO la care au participat opt şefi de state din regiune și încă două delegaţii. Am ajuns la concluzii de substanţă în ce priveşte evoluţia în flancul estic. Acest summit a fost o bilă albă pentru România.

– Acum un an de zile, am fost în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale. Acum un an, voi aţi decis că eu să stau aici şi să fiu preşedintele României. Aţi decis acest lucru împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri importante: altfel de a face politică, o abordare nouă, o politică curată.  Aceste lucruri le-aţi dorit pentru România.

Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică, una curată, nouă, transparenţă. De atunci, am făcut încă mulţi paşi în direcţia bună, paşi mai mici, desigur decât primul pas care a constat în alegerea preşedintelui României. În ultimele săptămâni lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele consemnate azi.

– De atunci, am făcut încă mulţi paşi în direcţia bună, paşi mai mici, desigur decât primul pas care a constat în alegerea preşedintelui României. În ultimele săptămâni lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele consemnate azi. În 20 octombrie, a avut loc un accident, poliţistul Bogdan Gigina a murit într-un accident. Acest lucru a produs multă emoţie şi indignare. După zece zile, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv.

Această tragedie a afectat nervul naţiunii, a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române. Oamenii care iniţial au fost doar indignaţi au devenit revoltaţi, au aşteptat acţiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni care evident au eşuat. 

–  Tragedia s-a produs pentru că legi au fost ignorate și încălcate. Aseara nemulțumirea românilor s-a transformat într-o revoltă colectivă. Manifestanții care au ieșit în stradă au avut dreptate au solicitat răspunsuri, clarificări, demisii.

– Oamenii care iniţial au fost doar indignaţi au devenit revoltaţi, au aşteptat acţiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni care evident au eşuat. Oamenii au aşteptat că cineva să îşi asume răspunderea să apară în clasa politică acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu. Foarte târziu au înţeles că nu pot face orice, nu pot ignoră voinţă poporului. Acele accidente, şi cu poliţistul care a murit, şi tragedia de la Colectiv, s-au produs fiindcă legi şi norme au fost ignorate, fiindcă cei responsabili de verificarea, de impunerea legii nu şi-au făcut datoria.

Şi atunci oamenii, la început mai timid, pe urmă tot mai vocal, au cerut o schimbare. Aseară indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi arată indignarea, revoltă, majoritatea în Bucureşti, dar şi în multe alte oraş s-a ieşit în stradă.

– Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestaţii de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieşit, au protestat, au mers în diferite locuri unde şi-au spus nemulţumirile. Practic nu au fost incidente, incaiarari, abordări nepotrivite. Oamenii au arătat clar ce aşteaptă: schimbare. În fine, târziu, foarte târziu guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni că această demisie să se producă.

Dacă s-ar fi impus respectarea normelor şi a legilor, niciunul nu ar fi trebuit să moară. Acum, avem o situaţie nouă. Un guvern demisionar, aştept că primul ministru să îmi înainteze demisia, şi imediat după aceea voi lua legătură cu partidele politice şi voi convoca consultări.

Aceste consultări în varianta optimală, vor avea loc deja mâine, cel târziu poimâine. Vreau în această săptămâna să finalizez prima rundă de consultări, pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluţionarea situaţiei. Vom avea un guvern interimar. Vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când se cristalizează. Azi deja s-au vehiculat variante. Nu vreau azi să întru în detalii tehnice. După ce parcurgem următorii paşi şi după prima rundă de consultări voi expune primele concluzii şi opinia mea în ce priveşte demersul ulterior.

– Aceste schimbări sunt doar un nou pas, un pas important, dar doar un pas în direcţia schimbării politicii româneşti în direcţia îmbunătăţirii performanţei clasei politice, spre o politică eficientă pragmatică, transparenţă. Mai e mult de făcut. Nu putem să credem că o simplă schimbare a guvernului rezolva problemele României, nici măcar problemele clasei politice. Eu sunt dispus să îmi asum aceste demersuri care în final vor duce la un altfel de politică în România, o politică pentru cetăţeni, previzibilă şi transparenţă. Şi apropos de solicitările de altă natură care au apărut în cursul ultimelor zile şi care au fost formulate în cursul demonstraţiilor de aseară. E adevărat şi demonstranţii au făcut un lucru simplu, ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Cred că aceste solicitări sunt corecte, sunt de bun simt.

– S-a vorbit despre clădirile din Bucureşti supuse riscului seismic şi unde trebuie internvenit, perfect adevărat,, despre îmbunătăţirea situaţiei din spitale – perfect adevărat. Au fost făcut propuneri care trebuie luate în seama de politicieni. Următorul guvern va trebui să vină cu soluţii. Pentru asta e nevoie de consultări publice şi politicienii vor trebui să se obişnuiască să asculte pe cei care l-au trimis acolo. Dacă e să fim cinstiţi, noi ştim aceste lucruri, doar că unii care au guvernat au preferat să le amâne sua să le ignore. Sper că următorii guvernanţi nu vor repetă această greşeală.

Menționăm că, aceasta a fost prima reacţie a şefului statului statului după ce premierul Victor Ponta a anunţat depunerea mandatului Cabinetului său.

Anunţul depunerii mandatului de către Victor Ponta a fost făcut miercuri, în jurul orei 10.30, de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea. La 15 minute, premierul a anunţat că îşi depune mandatul şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi a adăăugat că este nevoie de soluţii raţionale.

La scurt timp, PNL s-a întrunit în şedinţă, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga anunţând apoi că partidul cere organizarea alegerilor anticipate şi cheamă partidele la discuţii.

Soluţia propusă de PNL este respinsă însă de liderii actualei coaliţii. Liviu Dragnea a anunţat că PSD nu vrea alegeri anticipate, cum a propus PNL, pentru că acest lucru ar însemna instabilitate pentru următoarele luni, el afirmând că aşteaptă să fie chemaţi la consultări de preşedinte pentru a-i face acestuia o propunere de premier care să aibă susţinere în Parlament. El a mai spus că actuala coaliţie are în continuare majoritate în Parlament şi că PSD vrea în continuare să îşi asume guvernarea.

Copeşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, la rândul său, că nu este oportună organizarea alegerilor anticipate, pentru că s-ar crea blocaj guvernamental şi că ”actuala majoritate rămâne în actuala alcătuire”, care poate să dea un premier, el solicitându-i preşedintelui să convoace rapid consultări.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *