Ion Luca Caragiale va deveni cetățean de onoare peste 100 de ani de la moarte
Consiliul Local Ploiești va dezbate, în ședința ordinară programată să aibă loc joi, un proiect privind acordarea post-mortem a titlului de cetățean de onoare al orașului dramaturgului Ion Luca Caragiale "pentru uriașa contribuție adusă la îmbogățirea zestrei de valori a literaturii române, precum și pentru atașamentul și prețuirea manifestate față de orașul Ploiești și comunitatea locală, cele care i-au fost sursă de inspirație pentru majoritatea creațiilor sale".
Potrivit proiectului postat pe site-ul oficial al primăriei, inițiativa aparține viceprimarului cu atribuții de primar Cristian Ganea, consilierilor membri ai comisiei de Învățământ, Sănătate, Știință, Cultură, Culte, Tineret și Sport și consilierului George Botez.
În expunerea de motive se arată că scriitorul, chiar dacă a locuit pentru scurt timp la Ploiești, "s-a considerat întotdeauna a fi ploieștean", el identificându-se "total" cu natura acestor locuri și cu felul de a fi al oamenilor de aici.
"Cele două entități au devenit, odată cu trecerea timpului, inseparabile și nimeni nu poate subestima sau ignora faptul că cetățeanul Caragiale a fost și va rămâne un ploieștean get-beget, cu numeroasele sale cusururi, dar și cu o seducătoare știință de a observa totul în jurul său, cu o luciditate care, adeseori genera o ironie usturătoare, cu tot cortegiul ei de reprezentări. (…) Asumându-ni-l pe Caragiale, așa cum și el a înțeles să își asume obârșia ploieșteană, este o datorie pe care fiecare dintre locuitorii acestui oraș o are", se precizează în document.
De asemenea, în raportul de specialitate al proiectului se notează că înscrierea lui I. L. Caragiale în galeria Cetățenilor de onoare ai Ploieștiului este "o datorie civică pe care, deși cu oarecare întârziere, avem obligația morală să o ducem la îndeplinire".
Caragiale s-a născut în 1852, la Haimanale, însă copilăria și-a petrecut-o la Ploiești. El a murit în 1912 în Germania.
Numele dramaturgului a fost atribuit, în 1952, unui liceu din Ploiești devenit ulterior colegiu național, unei străzi, dar și Casei de Cultură a orașului. De asemenea, în Ploiești au fost ridicate în cinstea lui Ion Luca Caragiale un bust, dar și un ansamblu statuar amplasat în centrul orașului, în apropierea Palatului Administrativ.
Ansamblul respectiv a fost dezvelit în primăvara anului 2012, personajul principal fiind însuși Ion Luca Caragiale, îmbrăcat în haine de epocă, șezând pe o bancă și privind meditativ spre un grup de personaje alăturat, din care fac parte Mamița, Mam’Mare și domnul Goe.
Sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!