Ioniță: Pe 29 septembrie, euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani
Pe 29 septembrie, euro a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, începând cu 2015, susține expertul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Astfel, pentru ziua de joi, 29 septembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru euro un curs valutar de 18 lei și 72 de bani. În 2015, valoarea minimă a euro a fost de 18 lei și 77 de bani, sau cu 4 bani mai mult decât joi, transmite Zdg.md.
Astfel, potrivit expertului economic, ultima dată euro a înregistrat o valoare mai mică în decembrie 2014.
Totodată, Veaceslav Ioniță menționează că deprecierea euro are la bază doi factori:
- Interni, ce se datorează aprecierii Leului în ultima lună. Aprecierea este determinată de creșterea ofertei de valută din partea persoanelor fizice, dar și de intrări masive de valută în țară, inclusiv de la partenerii de dezvoltare
- Externi, determinat de aprecierea Dolarului inclusiv față de Euro. Aprecierea dolarului și Deprecierea Euro pe plan internațional la rândul său este determinată de: a) politica întârziată a instituțiilor, financiare din Europa la combaterea inflației, b) incertitudinea și criza economică, care orientează investitorii spre USD, c) criza energetică din Europa, d) războiului din Ucraina, care afectează securitatea energetică a Europei mult mai tare decât alte regiuni ale lumii. Toți acești factori pe termen scurt dezavantajează EURO și provoacă depreciere lui.
„Această tendință de depreciere a Euro o considerăm una de scurtă durată, iar pe termen mediu cred că vom asista la o revenire a Euro.
Pentru oamenii care primesc remitențe în Euro această depreciere este una dramatică. Să nu uităm că 2/3 din remitențe sunt anume în Euro. Inflația și deprecierea EURO a dus la acea că inflația în Euro în Moldova este de peste 50%. Altfel spus cea ce anul trecut putea fi procurat cu 100 Euro în prezent sunt necesari deja 150 Euro”, potrivit expertului economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.
Pe 29 septembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru dolar un curs valutar de 19 lei și 55 de bani.
În luna august, dolarul a ajuns să fie mai scump decât un euro. Atunci, economistul Veaceslav Ioniță explica, că, în principal, de mai multe luni, moneda euro este supusă la presiuni pe piețele financiare din cauza războiului din Ucraina, a crizei energetice şi a măsurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrală Europeană, menționând că politica monetară a Băncii Europene este mai înceată decât cea a Statelor Unite ale Americii.
Expertul IDIS Viitorul spunea că, de fapt, aprecierea leului în raport cu euro și dolarul este un lucru benefic pentru cetățenii R. Moldova, însemnând că populația are de câștigat și explică ce urmează să se întâmple mai departe cu principalele monede de referință.
Tot economistul menționa că șocul energetic și război din Ucraina au un impact mai mare asupra pieței valutare decât a avut jaful miliardului, iar acum oamenii vând valuta, circa 500 de milioane de dolari, pe care a cumpărat-o în panică la începutul războiului din Ucraina.