Ioniță: Republica Moldova – vulnerabilă la condițiile climaterice
Anul 2022 a adus cea mai mare scădere a producției agricole din istoria Republicii Moldova, după anul 2021, când a fost înregistrată cea mai mare creștere a producției agricole din istoria țării, a declarat expertul în politici economice Veaceslav Ioniță.
Datele preliminare pentru anul trecut arată că producția globală agricolă a scăzut cu aproape 30 la sută, iar estimativ, volumul producției agricole a fost de 40 de miliarde de lei, față de 48 de miliarde de lei în 2021. Expertul precizează că sunt doi factori care au determinat scăderea producției anul trecut, transmite Radiochisinau.md.
„Noi suntem extrem de vulnerabili lacondițiile climaterice. În Republica Moldova, plouă, este soare, ai agricultură, nu plouă nu este agricultură. Este straniu ca în secolul XXI o țară înconjurată de două râuri primăvara inundații, vara secetă. Sper că într-un viitor apropiat ne vom învăța să gestionăm potențialul acvatic cu mult mai bine decât o facem acum. Îngrășămintele scumpe, războiul din Ucraina, logistică greu de adus, plus climă proastă a dus la ceea că producția agricolă a scăzut”, a declarat Ioniță.
Potrivit expertului, chiar dacă avem o agricultură fragilă, subvențiile care s-au alocat în ultimii 10-15 ani, atenția care se acordă agriculturii, investițiile care au fost făcute, suportul partenerilor externi, dau roade și agricultura moldovenească, cu toate problemele pe care le are, din 2015 înregistrează un ritm clar de creștere.
Conditiile pot fi doar CLIMATICE, nicidecum climaterice.
Si autorul agramat, si asa-zisii redactori la fel.