iPhone şi iPad, gadgeturi fabricate de copii de 13 ani, care muncesc 16 ore pe zi
Muncitorii care le construiesc nu au văzut şi nu şi-ar permite niciodată astfel de dispozitive, iar o parte dintre cei care lucrează în producţie au 12, 13 sau 14 ani, potrivit unui reportaj realizat de postul american NPR şi citat de Business Insider.
Foxconn, fabrica în care sunt realizate părţi din terminalele Apple se află în oraşul chinezesc Shenzhen, cu o populaţie ce o depăşeşte pe cea a oraşului New York – peste 13 milioane de cetăţeni. Muncitorii din fabrică sunt în număr de peste 430.000.
Ceea ce i-a surprins pe realizatorii reportajului este faptul că la intrarea în fabrică se întâlneau cu foarte mulţi minori. Aparent, angajatorii de la Foxconn nu ţin cont de vârstă atunci când angajează, nici măcar atunci când aceasta nu depăşeşte 14 ani. Realizatorii americani au estimat că 5% dintre chinezii care lucrează în producţie sunt minori. Aceştia bănuiesc că reprezentanţii americani ai companiei Apple nu ştiu acest lucru sau nu vor să ştie, fiind preocupaţi ca preţul de producţie al terminalelor să rămână cât mai scăzut.
Atât în fabrica Foxconn, cât şi în celelalte fabrici din Shenzhen, muncitorii lucrează în hale cu o capacitate de 30.000 de persoane. Munca se face exclusiv manual, iar în încăperi este mereu linişte, căci oamenii nu au voie să vorbească. Muncitorii sunt urmăriţi prin camere de luat vederi şi nu au dreptul să înfiinţeze sindicate.
Aflaţi în deplasare, reporterii au cunoscut un fost angajat al fabricii Foxconn. Acesta şi-a stricat mâna într-o presă metalică, însă nu i-au fost asigurate îngrijirile medicale. Mai mult, pentru că atunci când şi-a revenit, nu mai avea aceeaşi dexteritate, omul a fost concediat. Unul dintre reporteri i-a arătat fostului angajat un iPad şi în ciuda faptului că acesta a lucrat ani de zile în producţie, omul nu mai văzuse niciodată un astfel de dispozitiv.
Reporterii NPR susţin că angajaţii Foxconn câştigă cca. 250 de dolari pe lună. Potrivit Reuters, salariul acestora este de 298 de dolari pe lună. Cum muncitorii lucrează peste 15 ore zilnic, aceştia sunt plătiţi cu mai puţin de un dolar pe oră.
Sursa: Capital.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!