Moldova

Irina Vlah, agent al Rusiei în R. Moldova, a rămas „nemulțumită” de vizita Maiei Sandu la Comrat

Guvernatoarea Găgăuziei Irina Vlah susține că a rămas nemulțumită după vizita Maiei Sandu la Comrat.

Potrivit ei, “Doamna Președintă nu a reușit să depășească antipatiile personale și nu a fost pregătită să construiască un dialog“. Despre aceasta Irina Vlah a scris pe rețelele de socializare.

“Vizita de astăzi a doamnei Președinte Maia Sandu în Găgăuzia, din păcate, nu a dat un răspuns la nicio întrebare care îngrijorează autoritățile locale și fiecare familie din Republica Moldova. Mai mult, doamna Președinta nu a reușit să depășească antipatiile personale și nu a fost pregătită să construiască un dialog.

Sistemul politic al Republicii Moldova nu este un fel de acord între prieteni. Țara noastră a depășit crizele colosale din anii 90 ai secolului trecut, iar societatea a învățat câteva lecții de atunci.

Provocările cu care ne confruntăm astăzi ar trebui să contribuie la unitatea și coeziunea societății noastre și să nu provoace diviziune internă și dezbinare. 

Găgăuzia nu este o Antarctica politică. Lipsa dialogului nu este doar o barieră inutilă între Chișinău și Comrat, ci și o tactică greșită a partidului de guvernământ.

Noi foarte mult “personalizăm” politica în țara noastră. Confundăm instituțiile puterii de stat cu liderii lor. Iar când Maia Sandu evită să se întâlnească cu Irina Vlah, ea evită să se întâlnească nu cu mine personal, ci cu Șeful autonomiei ales de popor. Sper sincer că aceasta este doar o greșeală a protocolului Președintelui…

Este evident că vizitele frecvente ale Președintei și ale Prim-ministrului în regiuni sunt cauzate de viitoare alegeri locale. În timpul acestor vizite, oficialii de stat vorbesc despre modul în care implementează proiecte de infrastructură în detrimentul asistenței și creditelor externe. 

Vizita de astăzi a Președintei în Găgăuzia a urmărit un alt scop – “temperarea spiritelor ptotestatare în autonomie“. Și aici aș dori să clarific. Autoritățile și locuitorii Găgăuziei nu sunt angajați într-o politică de opoziție față de autoritățile centrale. Suntem un singur popor și trebuie să ne construim viitorul împreună.

În același timp, nu putem observa în tăcere adoptarea deciziilor politice la Chișinău, care au dus la o triplă creștere a tarifelor la gazele naturale, o rată catastrofală a inflației și o scădere a puterii de cumpărare a cetățenilor noștri. Într-o societate democratică, nimeni nu poate priva cetățenii de dreptul de a protesta.

Nu dorim să ne implicăm în jocuri geopolitice. Vocea locuitorilor autonomiei nu are conținut politic. Este un strigăt social al poporului nostru. 

Dorim să folosim toate oportunitățile de bună guvernare, negocieri eficiente și acorduri deschise.

Recent, un înalt oficial de la Chișinău mi-a reproșat lipsa de consecvență în faptul că, vedeți, aș fi ” dimineața pro-europeană, la amiază pro -Turcia, iar seara pro-Est”. Doresc să subliniez încă o dată: lucrez pentru interesele locuitorilor noștri, ale căror interese le reprezint și în numele cărora iau decizii. 

Aș dori să îndemn autoritățile țării noastre să renunțe la stereotipurile trecutului și să nu considere Găgăuzia drept o “amenințare internă“. Autoritățile și locuitorii Găgăuziei susțin în mod constant integritatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova.

Toate contradicțiile existente între Chișinău și Comrat trebuie rezolvate prin dialog și căutarea compromisurilor – indiferent de simpatiile personale și opiniile politice ale înalților oficiali ai țării.

Permiteți-mi să reamintesc partidului de guvernământ o binecunoscută afirmație: “Democrația presupune un compromis chiar și atunci când aveți 100% dreptate”. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să învățăm cum să găsim un compromis, să unim societatea de dragul viitorului țării noastre”, a conchis Vlah.

IRINA VLAH – AGENT AL KREMLINULUI

Politica „soft power” a Kremlinului în raport cu Republica Moldova nu s-a limitat la Chișinău. De asistență metodologică din partea „subdiviziunii moldovenești” a beneficiat și Irina Vlah, actualul bașcan al autonomiei găgăuze și membru din oficiu al Guvernului de la Chișinău. Asta chiar dacă Moscova avea anumite rezerve față de ea.

Irina Vlah „se bucură în autonomie de o reputație contradictorie: este considerată „trădătoare” – pentru că a părăsit fracțiunea Partidului Comuniștilor, și, potrivit diferitor surse, este conectată și chiar dependentă de V. Plahotniuc”, se menționează într-o caracteristică a autorităților ruse.


Are în autonomie o reputație controversată – „trădătoare”, pentru că a părăsit fracțiunea PSRM, și totodata, conform unor surse, este implicată în relații și este dependentă de V. Plahatoniuc.

VIDEO cu discursul scris de serviciile secrete de la Moscova:

Astfel, când, în ianuarie 2015, Vlah și-a înaintat candidatura pentru funcția de bașcan, ea a ținut un discurs de aproape șapte minute. Aparent, nimic ieșit din comun – un discurs standardizat de politician cu multe promisiuni.

Doar că, înainte de a fi citit, discursul lui Vlah a fost redactat de „subdiviziunea moldovenească” a Kremlinului. Mai exact, acesta a fost completat cu expresii pro-ruse, antieuropene și antiromânești, inserturi marcate cu roșu.

Iată câteva citate incluse de Kremlin și rostite, ulterior, de Irina Vlah:

Situația este agravată de Acordul de Asociere cu UE, un acord de aservire care ne-a fost impus din exterior și care a dus la ruperea relațiilor economice vitale cu Rusia, atât ale autonomiei, cât și ale Moldovei în general.”

Chemăm toți locuitorii din Găgăuzia, toți patrioții autonomiei noastre, să susțină echipa noastră și să voteze pentru un viitor demn alături de Rusia! Viitorul Găgăuziei este decis astăzi!”

Atunci, în 2015, „subdiviziunea moldovenească” a Kremlinului nu s-a limitat doar la Vlah. La 10 martie, adică în plină campanie electorală pentru alegerile la funcția de bașcan, deputatul rus Vladimir Afonski a ținut un discurs la Comrat, în cadrul unei conferințe practico-științifice la care a mai participat Igor Dodon și Irina Vlah.

Intitulat „Perspectivele dezvoltării social-economice a Găgăuziei”, discursul lui Afonski la fel a fost redactat de angajații „subdiviziunii moldovenești” și reitera aceeași idee centrală pe care Vlah o enunțase câteva luni mai devreme, când și-a înaintat candidatura pentru funcția de bașcan – „dezvoltarea economiei din autonomie depinde în mod direct de cooperarea cu Rusia”.

De altfel, în campania electorală din 2015, Irina Vlah a făcut uz de lozinci pro-ruse la greu și a reușit să obțină funcția de bașcan din primul tur.


Mottoul campaniei lui Vlah a a fost „Împreuna cu Rusia e în puterele noastre”

RISE.MD a publicat o investigație detaliată despre cum serviciile secrete de la Moscova controlează partidele pro-rusești din R. Moldova.

Amintim că în pe tot parcursul anului 2015, Irina Vlah a demonstrat o atitudine agresivă și ostilă la adresa Uniunii Europene. Spre exemplu în cadrul unei întâlniri cu Ambasadorul F. Ruse la Chișinău, Vlah cerea denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și cerea „integrarea” R. Moldova în Uniunea Euroasatică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Părerea mea este că însăși Republica Moldova a permis în toți acești 30 de ani să se ajungă la situația actuală în care se află.Când cancerul este răspândit în tot corpul cu greu îl poți eradica.Dar nu imposibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *