Actualitate

Irina Vlah solicită susţinerea României pentru finalizarea construcţiei unui liceu cu predare în limba romană din Comrat

„Este un liceu cu predare în limba romană și ne confruntăm cu o problemă acută – avem mulți copii, care vor să facă școala în limba română, însă nu dispunem de suficiente locuri și folosim chiar și coridoarele. Dacă în 2014, în clasa I, în acest liceu învățau 13 copii, în 2021 avem 75 de copii. Acesta e rezultatul efortului nostru de a convinge oamenii să învețe limba oficială a statului. Am convins oamenii că, cunoașterea limbilor este un avantaj mare în lumea modernă și lărgește spectrul de oportunități”, a declarat Irina Vlah în şedinţa comună de la Chişinău a Guvernelor Republicii Moldova şi României.

Potrivit başcanului, calculele costului proiectului au fost făcute în 2019, până la pandemie. Or, în perioada ce a urmat, a crescut esențial costul materialelor de construcție și al lucrărilor. Suplimentar, au fost identificate volume de lucrări scăpate din vedere la etapa licitației inițiale.

„Astfel, ne-am pomenit în situația în care avem o insuficiență de 4,4 milioane de lei pentru a încheia construcția blocului de studii. Criza economică, prin care trecem acum, nu ne permite să alocăm resurse din bugetul nostru”, a precizat Vlah.

În acest context, başcanul a solicitat Prim-ministrului României să examineze „posibilitatea de a ne ajuta să încheiem construcția blocului de studii și să-l transmitem copiilor, începând cu ziua de 1 septembrie a acestui an. Va fi un cadou frumos pentru cei ce urmează să fie viitorul Republicii Moldova”, a relevat Irina Vlah.

De asemenea, guvernatorul autonomiei găgăuze a invitat echipa Guvernului României în vizită în UTA Găgăuzia.

„Vrem să ne cunoașteți mai bine, să vă convingeți că suntem oameni cumsecade și talentați. Vrem să învățăm multe de la dvs. – să atragem investiții în industrializarea economiei și dezvoltarea sectorului IT, să elaborăm proiecte și să atragem fonduri europene, să construim o democrație sustenabilă, și multe alte lucruri frumoase”, a rezumat başcanul Irina Vlah. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *