ActualitateExterne

Israelul a atacat o bază militară și o stație radar din sudul Siriei (surse)

Israelul a efectuat joi un atac aerian care a vizat o bază importantă de apărare aeriană din sudul Siriei, în cea mai recentă campanie de bombardamente de la izbucnirea războiului în Gaza, la 7 octombrie, au declarat surse din armata siriană și din serviciile de informații, scrie Rador Radio România.

Citând o sursă militară siriană, presa de stat afirmase anterior că lovituri cu rachete venite din direcția Înălțimilor Golan ocupate de Israel au vizat mai multe situri pe care nu le-a identificat. “Apărarea noastră aeriană s-a confruntat cu rachetele agresorilor (israelieni) și a doborât unele dintre ele doar cu pierderi materiale”, a declarat o sursă militară siriană.

Ulterior, o sursă din armata siriană a fost citată de presa de stat, afirmând că Israelul a organizat o altă rundă de lovituri după miezul nopții în apropierea capitalei, dar nu a oferit detalii. Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii şi nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene. De la atacul din 7 octombrie al Hamas asupra civililor și soldaților israelieni, Israelul și-a intensificat loviturile asupra țintelor milițiilor susținute de Iran în Siria și a lovit, de asemenea, apărarea aeriană a armatei siriene și unele forțe siriene.

Se crede că loviturile au vizat o bază de apărare aeriană a armatei siriene și o stație radar din zona Tel al-Sahn din provincia Sweida, în sud-vestul Siriei, potrivit unei surse militare siriene de informații și unui alt oficial de securitate regională familiarizat cu această chestiune.

Luna trecută, un alt sistem de apărare antiaeriană din Tel Qulaib și Tel Maseeh, în sudul Siriei, a fost lovit în ceea ce sursele de informații de rang înalt au declarat că a fost o campanie intensificată a Israelului pentru a perturba sistemele de apărare antiaeriană siriene în a căror extindere a fost implicat Iranul. “Teheranul își intensifică eforturile pentru a dota Siria cu sisteme de apărare aeriană care pot eroda potențial din eficiența loviturilor israeliene”, a declarat o altă sursă militară regională care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității subiectului. “Acest lucru este legat de calculele privind războiul din Gaza, în cazul în care conflictul se extinde”, a adăugat el.

Israelul efectuează de ani de zile atacuri împotriva a ceea ce a descris ca fiind ținte legate de Iran în Siria, unde influența Teheranului a crescut de când a început să-l susțină pe președintele Bashar al-Assad într-un război civil care a început în 2011. Atacurile fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a fost un conflict de intensitate redusă, cu scopul de a încetini consolidarea tot mai mare a Iranului în Siria, spun experții militari israelieni. Luptătorii aliați cu Iranul, inclusiv Hezbollah, dețin acum controlul în zone vaste din estul, sudul și nord-vestul Siriei și în mai multe suburbii din jurul capitalei Damasc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *