Politică

Istoricul Ion Negrei despre Adunarea Națională din 21 mai – „Republica Moldova ca stat național românesc ar consolida și Moldova europeană”

Vocea Basarabiei: Ce așteptări aveți de la data de 21 mai, atunci când se vor aduna în Piața Marii Adunări Naționale cetățenii Republicii Moldova, chemați de președinta Maia Sandu la Adunarea Națională „Moldova Europeană”? Cine vor fi prezenți în piață, pentru că am auzit mai mulți lideri de partide care au spus că ei răspund la acest apel pe care l-a lansat Maia Sandu?

Ion Negrei: Iată acesta este un exemplu clasic de implicare a forțelor coloanei a cincea în treburile noastre interne. Maia Sandu nici nu a terminat bine mesajul acesta de convocare a Adunării Naționale și a doua zi s-au auzit voci că participăm și noi, Partidul „Șor”, participăm și noi, partidul celălalt, participăm și noi… Este o acțiune de descurajare a noastră și de deturnare a mesajului unei adunări naționale. Adunarea Națională nu este ca acolo să vină să-și spună programul politic Partidul „Șor” sau alt partid de pe scena politică, este o adunare a națiunii, de atâta se și numește națională. Ea trebuie să aibă un program bine articulat național, care este interesul nostru național în condițiile actuale – ne integrăm în Europa cu Moldova europeană și căutăm de interesul nostru național. În condițiile acestea de război, când fiecare țară își formulează obiectivul și se aliniază la partida pro-război sau anti-război, și noi trebuie să ne formulăm programul nostru național. Programul nostru național pentru această adunare ar fi pe lângă Moldova europeană și Unirea românească. Acesta ar fi un program, că nu încurcă niciunul, nu sunt căi contradictorii, sunt în aceeași direcție. Ba mai mult, eu aș spune că un program de Moldova românească, Republica Moldova ca stat național românesc ar consolida și Moldova europeană, deoarece o asumare conștientă a identității este un standard european și noi am veni cu acest standard cultivat acasă, asumat, pus în programul Adunării Naționale și realizat pe parcurs. 

Vocea Basarabiei: Mulți politicieni vor dori să acumuleze și capital, urmează trei ani consecutiv când vor avea loc alegeri – alegeri generale locale în toamnă, după care alegeri prezidențiale și în 2025 alegeri parlamentare. Se vor înghesui mulți să ia cuvântul la tribuna centrală?

Ion Negrei: Eu încă o dată repet că Adunarea Națională nu este adunarea drapelelor de partid, nici adunarea cetățenilor, ci este o adunare a națiunii titulare. Și aici trebuie articulate foarte bine cerințele noastre, că celelalte adunări naționale pe care le-am avut noi – adunarea din 1989 a fost un program de identificare lingvistică a noastră, limba română și alfabetul latin; am avut adunarea în acest spațiu, la Chișinău, în 1991 la 27 august, de identificare politică, proclamarea independenței și, dacă vă aduceți aminte, în 16 decembrie 1990 am mai avut o Adunare Națională la Chișinău, unde a fost articulat un program de Unire cu România. Din păcate, s-a creat atunci și un comitet de Unire, lucrurile nu s-au dezvoltat în această direcție, în acest program al Adunării Naționale ar fi de articulat și componenta aceasta de Unire cu România de perspectivă.

Sursa voceabasarabiei.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *