Iurie Leancă pledează pentru o colaborare cu Partidul Comuniștilor
Premierul în exercițiu, Iurie Leancă, s-a pronunțat pentru o colaborare între partidele proeuropene – care au intrat în legislativul rezultat în urma alegerilor din 30 noiembrie în Republica Moldova – și Partidul Comuniștilor, al lui Vladimir Voronin.
Declarația a fost făcută marți la un post de televiziune din Chișinău.
Partidul Comuniștilor a devenit mai puțin radical prin faptul că a eliminat din rândurile sale tot felul de elemente extremiste, a spus Leancă. "Am înțeles că ei (comuniștii) sunt pentru cursul european, deci putem găsi formule, putem găsi obiective de colaborare pentru a avea o conlucrare parlamentară", a adăugat el.
Liderul democraților moldoveni, Marian Lupu, declarase anterior că dialogul cu Partidul Comunist este necesar pentru a consolida societatea și a asigura unitatea ei după alegerile parlamentare.
În același timp, liberalii au dat de înțeles că sunt de acord să colaboreze cu deputații comuniști, dar nu și să formeze o coaliție cu ei.
La rândul lor, comuniștii lui Voronin au decis să conlucreze cu Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL), însă resping ideea unei alianțe de guvernare.
Astfel, Republica Moldova ar putea să intre în 2015 fără o coaliție de guvernământ, își exprimă temerea unii experți de la Chișinău.
Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL) vor deține împreună 55 de mandate în noul legislativ (101 locuri), un număr suficient pentru formarea unei majorități parlamentare în vederea votării unui guvern, dar insuficient pentru a vota președintele sau pentru a modifica sau schimba Constituția.
Negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare sunt în impas, titrează Jurnal.md. Potrivit prim-vicepreședintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, negocierile nu s-au desfășurat de o săptămână și nu se știe sigur când acestea ar putea avea loc, conform publicației menționate.
Totuși, "nu este vorba de un blocaj, doar că discuțiile nu au mai continuat’, asigură Dorin Chirtoacă, exprimându-și speranța în formarea unei coaliții de guvernare până la Anul Nou.
Potrivit Jurnal.md, liberalii le-au propus viitorilor parteneri de coaliție ca principalul fotoliu în guvern să revină formațiunii care a obținut cele mai multe mandate în parlament, iar celelalte portofolii să fie distribuite în funcție de numărul de mandate obținut de partide în urma alegerilor parlamentare: PLDM, PDM și PL.
Democrații, la rândul lor, insistă asupra actualului status-quo la distribuirea funcțiilor publice, explicând aceasta prin "necesitatea continuității, deoarece ministerele au o anumita memorie, o anumita abordare’.
Conform unor media, în afară de o serie de ministere, liberalii mai pretind și funcția de presedinte pentru liderul lor și cer garanții pentru alegerea lui Dorin Chirtoaca în funcția de primar al Chișinăului la alegerile locale din 2015.
Negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare au început acum trei săptămâni. Acestea au loc în mod secret, iar reprezentanții formațiunilor refuză să declare ce subiecte sunt abordate și cum vor fi împărțite funcțiile în viitoarea coaliție de guvernământ.Mai mulți reprezentanți ai societății civile au cerut transparență și au criticat partidele participante la negocieri.
Sursa: agerpres.ro