Social

„Jaful deceniului” la Ungheni

Potrivit unei revizii a CCCEC, efectuate la „Silva-Centru” în 2010, ilegalităţile au început în 2001, odată cu venirea la putere a PCRM şi numirea lui Gheorghe Filimon în funcţia de director al întreprinderii. Astfel, timp de aproape un deceniu, Filimon ar fi comis nestingherit mai multe ilegalităţi, fără a fi tras la răspundere. Acest lucru ne face să înţelegem că, în toate acţiunile sale, el se bucura de protecţia directorului de atunci al „Moldsilva”, Anatolie Popuşoi – un susţinător feroce al comuniştilor. Activitatea dubioasă a lui Filimon a fost descoperită abia anul trecut.

Actuala conducere a ÎS „Silva-Centru” se judecă şi azi cu fratele lui Gheorghe Filimon, Alexei, care este primarul satului Teşcureni, Ungheni. Acesta a încheiat mai multe contracte ilegale cu frate-său, înstrăinând o mare parte din bunurile întreprinderii. Deşi CCCEC a constatat că tranzacţiile de înstrăinare a acestor bunuri mobile şi imobile au un caracter dubios, inexplicabil, lucrurile rămân pe vechi…

Trei Filimoni încurcă iţele…

Potrivit unor specialişti de la „Silva-Centru”, ilegalităţile au început în anul 2000, când Gheorghe Filimon, primar al satului Teşcureni, raionul Ungheni, ar fi obţinut ilegal certificat de proprietate asupra unui teren. Primarul avea nevoie de teren ca să-l pună, ulterior, în gaj la bancă pentru a lua o sumă importantă de bani în credit. Este vorba despre o clădire cu o suprafaţă de 153,5 metri pătraţi şi terenul aferent acesteia, de 0,0423 ha. Specialiştii de la „Silva-Centru” au stabilit că, în mod inexplicabil, lui Alexei Filimon îi aparţinea doar terenul aferent, dar nu şi clădirea. Aceasta o demonstrează un document de la Cadastru în care drept proprietate a primarului de Teşcureni apare doar terenul de 0,0423 ha, dar nu şi clădirea, lucru ce trezeşte mari semne de întrebare legate de legalitatea acestui document, întrucât, potrivit angajaţilor de la Cadastru, este practic imposibil să deţii un teren aferent unei clădiri care nu-ţi aparţine. Cu toate acestea, trei luni mai târziu, OTC Ungheni înregistrează un contract de ipotecă cu banca comercială „Moldindconbank”, iar bunurile puse în gaj sunt tocmai acea construcţie şi terenul aferent.

Contractul de ipotecă a fost încheiat pe numele lui Alexei Filimon, dar debitoarea băncii devine Ecaterina Rusu, sora lui Alexei Filimon, căreia îi aparţine gospodăria ţărănească „Rusu Ecaterina”. Astfel, OCT Ungheni înregistrează, la începutul anului 2001, un contract de ipotecă între Alexei Filimon şi SA „Moldindconbank”, iar creditul a fost luat pe numele Ecaterinei Rusu, deşi niciunul dintre bunurile puse în gaj nu aparţineau nici acestei gospodării, nici primarului. În concluzie, banca ar fi primit în gaj bunuri care nu aparţineau nici debitoarei, dar nici fratelui său, Alexei. Potrivit unor surse, pe Alexei Filimon l-ar fi ajutat să facă rost de un certificat de valoare asupra bunurilor respective fosta conducere a OCT Ungheni şi anume fostul director Grigore Ghermanschi. Tot fosta conducere ar fi înregistrat şi contractul de ipotecă cu primarul de Teşcureni. De aici, ilegalităţile comise de cei trei Filimoni se ţin lanţ…

Cu banii luaţi de la bancă, sora celor doi a cumpărat utilaj pentru moară şi o minibrutărie, toate împreună în valoare de 484,101 mii lei. Problemele încep să apară când contractul cu banca expira, iar debitoarea nu avea bani destui pentru a rambursa creditul. O soluţie ar fi fost să lase băncii bunurile gajate. Se pare că ei nu doreau sub nicio formă ca aceasta să se întâmple, fiind conştienţi că actele de apartenenţă a bunurilor imobile au fost falsificate. În această situaţie, îi vine în ajutor celălalt frate, Gheorghe Filimon, pe atunci director la „Silva-Centru”. Acesta cumpără bunurile gajate de sora sa cu bani din bugetul întreprinderii şi astfel o scuteşte de datoriile faţă de bancă. Pe lângă faptul că statutul întreprinderii nu prevede cumpărarea sau vinderea oricăror bunuri mobile sau imobile, specialiştii întreprinderii susţin că, înainte de a vinde cuiva bunurile, administraţia băncii ar fi trebuit să scoată bunurile la licitaţie – lucru ce nu s-a întâmplat, potrivit lor.

Toate actele financiare din anii 2001-2005 au fost nimicite

Patru ani mai târziu, acelaşi Gheorghe Filimon se avântă să mai facă o tranzacţie periculoasă. Fiind încă director la „Silva-Centru”, acesta cumpără, potrivit unui document, de la sora sa, complexul de mori, motivând că achiziţia a fost făcută cu scopul de a lărgi activitatea auxiliară a întreprinderii. Dar principala activitate a „Silva-Centru” o constituie silvicultura, exploatarea forestieră şi recoltarea produselor accesorii forestiere, şi nicidecum producerea făinii, a uleiului de floarea-soarelui sau panificaţia. Totodată, în documentul făcut în baza reviziei, CCCEC atrage atenţia că toate actele, procesele-verbale şi registrele cu operaţiuni economico-financiare ale întreprinderii din anii 2001-2005 au fost nimicite, pe motiv că a expirat termenul de păstrare a acestora.

Astfel, întreprinderea „Silva-Centru” s-a ales din aceste tranzacţii cu pierderi enorme de bani. Nici până azi specialiştii nu-şi dau seama prin care minune Ecaterina Rusu a putut să ia credit de la bancă, punând în gaj bunuri care la acel moment nu-i aparţineau nici ei, nici fratelui ei în totalitate. Am sunat la „Moldindconbank” pentru a încerca să facem lumină în acest caz, dar din antecameră ni s-a comunicat că nimeni din administraţie nu doreşte să discute cu noi pe marginea acestui subiect. Totodată, într-un document trimis agenţiei pentru silvicultură „Silva-Centru”, administraţia băncii susţine că, după ce Gheorghe Filimon a achitat creditul, banca a transmis la balanţa agenţiei bunurile gajate, iar agenţiei îi rămânea doar să le înregistreze la Cadastru. Din motive necunoscute, Gheorghe Filimon nu a înregistrat la instituţia respectivă construcţia şi terenul aferent, întrucât actuala conducere a întreprinderii susţine că nu poate intra în posesia bunurilor, dar nici a complexului de mori, deşi toate acestea au fost cumpărate din bugetul întreprinderii.

Contactat de noi, Grigore Ghermanschi a declarat că documentul nu a fost înregistrat de el, ci de un alt lucrător de la Cadastru, care nu mai lucrează acolo de foarte mult timp, dar a spus că îi cunoaşte pe fraţii Filimon. Ghermanschi ne-a comunicat că într-adevăr construcţia nu avea act de proprietate. „Conform dosarului tehnic, este vorba despre un obiect industrial al cărui document de proprietate lipseşte. S-ar fi putut ca Filimon să-l fi pus în gaj fără ca respectiva construcţie să fie finalizată, iar banca posibil să fi acceptat asemenea condiţii”, a spus Ghermanschi. Întrebat cum este posibil ca un teren să fie pus în gaj fără un document de proprietate, Ghermanschi a răspuns că de vină a fost legea imperfectă de atunci. „Pe atunci, era foarte vag reglementată legea drepturilor şi a bunurilor, aceasta aproape că nu exista”.

Solicitată de TIMPUL, şefa Serviciului de presă al Centrului Anticorupţie, Angela Starinschi, a declarat că pe numele lui Gheorghe Filimon este pornită o procedură penală, dar cu totul pentru alt motiv. (Este vorba de o altă escrocherie, despre care TIMPUL va scrie în unul din numerele următoare). Ni s-a comunicat totuşi că, în urma unei revizii efectuate la „Silva-Centru”, ofiţerii CCCEC au depistat mai multe nelegiuiri. Nu ni s-a concretizat despre ce este vorba, dar am aflat că Centrul va mai efectua o revizie la întreprinderea dată şi că deja sunt destule motive pentru a deschide un dosar penal pe numele ex-directorului „Silva-Centru”. Şi la Procuratura Ungheni ni s-a comunicat că pe numele lui Gheorghe Filimon este deschis un dosar penal. Procurorul adjunct Oleg Potâng ne-a comunicat că procuratura lucrează în paralel cu Centrul Anticorupţie. „Gheorghe Filimon este bănuit de prejudicii financiare aduse întreprinderii „Silva-Centru” – procurarea mai multor ovine pe bani din bugetul întreprinderii, care au fost vândute ulterior cu un preţ mai mic, precum şi achitarea salariilor unor persoane care, în realitate, n-au lucrat la întreprindere”, ne-a spus Potâng, menţionând totodată că suma daunelor aduse întreprinderii este de 256 mii lei. Ofiţerii CCCEC au stabilit că ex-directorul „Silva-Centru” plătea un salariu pentru postul de şofer fiului său, care nu era angajat al întreprinderii, ci îşi făcea pe atunci studiile la liceu, apoi – la facultate. Despre acest caz vă vom informa în numerele următoare.

Pe timpul comuniştilor – niciun fel de controale

Surse din actuala conducere a întreprinderii, care solicită anonimatul, consideră că adevăratul vinovat nu va fi tras la răspundere. Mai mult, ele presupun că se tărăgănează intenţionat soluţionarea cazului şi că anumite persoane din organele competente ar fi interesate ca ex-directorul „Silva-Centru”, fratele şi sora acestuia să iasă basma curată din încurcătură.

Contactat de TIMPUL, preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea, a declarat că Gheorghe Filimon a fost acoperit în toţi aceşti ani de activitate defectuoasă de către clanul comunist venit la putere în 2001. Harea n-a acuzat pe nimeni, dar a menţionat că persoanele care comit ilegalităţi trebuie să răspundă în faţa legii.
Iată un caz în care membrii unei singure familii au prejudiciat statul de milioane, au înstrăinat pe bucăţi o instituţie creată şi susţinută din banii publici.

Gheorghe Vdovâi, fostul director general al „Moldsilva”, a declarat pentru TIMPUL că este la curent cu toate ilegalităţile comise de fostul director „Silva-Centru” şi de primarul de Teşcureni. „Am fost informat despre faptul că Gheorghe Filimon a comis mai multe ilegalităţi. A înstrăinat cu ajutorul fratelui său bunurile întreprinderii, a cumpărat altele care nu ţin de profilul de activitate al întreprinderii, a mai cumpărat şi nişte oi cu sume impresionante de bani, pe care le-a vândut apoi rudelor pe bănuţi…”. Totuşi, Vdovâi recunoaşte că n-au fost luate măsuri pentru lichidarea neajunsurilor provocate de fosta conducere a „Silva-Centru”. „Singurul lucru făcut până acum a fost destituirea din funcţie a lui Filimon. Organele responsabile efectuează mai multe controale şi cred că este deschis şi un dosar penal pe numele lui. Din câte ştiu, el atacase în judecată decizia „Moldsilva” de a-l destitui din funcţie, dar judecata n-a fost de partea lui”, a comunicat Vdovâi, care menţionează că ilegalităţile n-au fost depistate timp de aproape un deceniu din cauza conducerii de atunci. „În perioada când Popuşoi a fost director general, la „Moldsilva” nu se făceau niciun fel de controale, iar specialiştilor le era interzis să meargă în teritoriu”.
La apelul nostru, Gheorghe Filimon a răspuns cu plăcere. Ce-i drept – până a afla cine suntem şi ce ne interesează. La auzul întrebării, el a simulat că nu ne aude din cauza legăturii telefonice proaste şi a închis. La următorul apel, Filimon a spus că doreşte să discute cu noi, dar este foarte ocupat. În continuare, fostul director „Silva-Centru” a întrerupt apelurile noastre insistente. Nici de fratele acestuia, Filimon Alexei, nu am putut da. De la primărie ni s-a comunicat că Alexei Filimon se pregăteşte de alegerile locale, de aceea nu mai trece pe la sediu.
Încercând să facem o retrospectivă, am aflat că Gheorghe Filimon mai este implicat într-un scandal legat de privatizarea unui iaz – se pare că ilegală – din satul Petreşti, scandal ce alimentează ani la rând indignarea sătenilor.

(Va urma)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *