Eveniment

John Kerry, în Moldova: Să ciocnim pentru prietenia dintre R. Moldova și SUA

Mai mult, oficialul american a ţinut şi un discurs, în timpul căruia a declarat că mai mulţi specialişti moldoveni din ramura vitivinicolă vor merge în SUA. Potrivit Publika TV, John Kerry s-a arătat onorat că a participat la prezentarea unui nou brand al vinurilor Moldovei, care a fost dezvoltat pentru a promova vinurile noastre pe piaţa internaţională.

"SUA vor sponsoriza o misiune comercială. Vom invita în SUA pe cei mai renumiţi specialişti în vinuri din Moldova pentru a învăţa moduri eficace de a pătrunde pe piaţa americană. După ce am trecut prin aceste coridoare şi am văzut butoaie enorme de vin, sunt convins că specialiştii din Moldova vor împărtăşi o mulţime de lecţii cu colegii din SUA", a spus Kerry.

În acelaşi timp, premierul Iurie Leancă a declarat că noul brand al vinurilor moldoveneşti va promova produse calitative inclusiv pe piaţa din SUA, conform Publika TV.

"Sectorul vitivinicol al Republicii Moldova reprezintă o ramură tradiţională a economiei naţionale, cu o pondere substanţială în produsul intern brut. Nu în zadar, evenimentul de astăzi se desfăşoară la Cricova, unul dintre principalii producători de vinuri din Republica Moldova şi care poate fi numit cartea de vizită a ţării noastre. Sunt sigur că brandul naţional ‘Vinurile Moldovei’ va permite ţării noastre să se reafirme ca producător de vinuri calitative", a subliniat premierul.

(Update: 17:05) Avionul în care se afla secretarul de stat al SUA, John Kerry a aterizat acum câteva momente pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Acolo oficialul a fost întâmpinat cu onoruri militare, de către ministrul de externe al R. Moldova, Natalia Gherman.

Demnitarul american se deplasează cu o maşină blindată adusă din Statele Unite ale Americii, iar paza îi este asigurată de poliţiştii moldoveni, dar şi de câţiva agenţi americani.

Avionul secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, John Kerry, va ateriza cu întârziere la Chişinău. Motivele nu sunt anunţate, însă, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, programul lui John Kerry la Chişinău ar putea să se deplaseze cu 2 ore, informează IPN.

După ce Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, trebuia să sosească la Aeroportul Internaţional Chişinău, în jurul orei 15.35, la 16.05 oficialul american trebuia să aibă întrevederi cu conducerea şi liderii politici ai Republicii Moldova. 

Astfel, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, vicepreședinții Parlamentului Liliana Palihovici, Andrian Candu și Oleg Bodrug, președintele fracțiunii parlamentare PD Marian Lupu, președintele fracțiunii PL Ion Hadârcă, Președintele PLDM Vladimir Filat vor avea o întrevedere cu secretarul de Stat al SUA, John Kerry.

Ulterior, Secretarul de Stat se va deplasa la Complexul „Cricova”, unde va avea o întâlnire cu oamenii de afaceri din Republica Moldova, dar și va participa la prezentarea unei colecţii de vinuri moldoveneşti şi la lansarea unei noi linii de vinuri. De asemenea, la ora 17.00, John Kerry şi prim-ministrul RM Iurie Leancă vor oferi declarații de presă. 

Presa americană scria zilele trecute că luând în considerare embargoul Rusiei la vinurile și produsele agricole moldovenești, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat că SUA lucrează cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe de desfacere.


Timpul.md (V.P.) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *