Actualitate

Judecător condamnat pentru corupţie și disculpat de Curtea de Apel

Instanţa de apel a dispus încetarea procesului penal pe motivul că fapta nu constituie infracţiune ci contravenţie, iar procesul contravenţional a fost
încetat în legătură cu expirarea termenului de prescripţie.

Astfel, examinând dosarul circa doi ani de zile, instanţa de apel a decis că în acţiunile magistratului nu s-ar conţine elementele infracţiunii imputate, calificând cazul drept o contravenţie, prevăzută de art. 315 din Codul contravenţional – Primirea de recompensă nelegitimă sau de folos material.

Amintim că judecătorul Gheorghe Popa a fost învinuit de către Procuratura Anticorupţie pentru faptul că, la 09.10.2013, aflîndu-se în biroul de serviciu din cadrul judecătoriei Teleneşti, având spre examinare o cauză civilă privind încasarea datoriei, a acceptat de la pârât, prin intermediul avocatului său, suma de 200 dolari SUA pentru scoaterea de pe rol a cererii reclamantului.

La 10.10.2013, judecătorul Gheorghe Popa a scos de pe rol cererea reclamantului, iar a doua zi în biroul său de serviciu, a primit personal de la avocat suma de 200 dolari SUA, fiind documentat şi reţinut în flagrant.

„Procuratura consideră vădit ilegală hotărârea instanţei de apel, îşi exprimă dezacordul cu modul în care a fost examinat dosarul şi interpretate circumstanţele cauzei. Totodată, se exprimă îngrijorare faţă de încercările repetate de a crea astfel de practici pe cazuri de corupţie, abordări similare fiind aplicate anterior în ordine de apel şi în cazul unui procuror din raionul Floreşti, la fel documentat şi reţinut în flagrant în momentul primirii mitei. Conform legislaţiei naţionale, infracţiunile de corupţie sunt infracţiuni de o gravitate sporită, iar combaterea acestui fenomen trebuie să constituie o prioritate pentru toate instituţiile, inclusiv instanţele de judecată. Neaplicarea pedepselor efective anihilează eforturile organelor de drept în combaterea respectivelor infracţiuni, descurajează cetăţenii să sesizeze asupra cazurilor respective şi contribuie la creşterea toleranţei în societate faţă de fenomenul corupţiei”, se arată într-un comunicat de presă remis de procuratură. 

După pronunţarea deciziei motivate a Curţii de Apel Chişinău, procurorii o vor contesta cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiţie.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *