Actualitate

Justitia cauta nod in papura

„Conform informatiilor acumulate, structurile de forta, neavand argumente pentru a demonstra ca Gabriel Stati si insotitorul sau, Aurel Marinescu, ar fi comis vreo infractiune, pun la cale anumite provocari”, a declarat avocatul celor doi, Vitalie Nagacevschi, referindu-se la situatia detinutilor.

Printre provocari, presupune inscenarea unor altercatii fizice in timpul plimbarilor sau organizarea perchezitiilor in celulele in care ei sunt detinuti. „Astfel, au avut loc perchezitii pe 14, 15 si 16 mai, la comanda si, posibil, sub supravegherea lui Vitalie Bocancea, seful Directiei securitate, regim si supraveghere din cadrul Departamentului institutiilor penitenciare al Ministerului Justitiei. Credem ca se insista asupra acestor perchezitii fie pentru a le crea anumite incomoditati – in urma lor, in celula ramane totul rasturnat -, fie se cauta posibilitatea plasarii unor obiecte sau substante interzise, cum ar fi, bunaoara, vreo 5 grame de heroina. In ultimul caz, procuratura ar putea sa-si asume dreptul la un dosar penal…”, a relatat V. Nagacevschi.
Avocatul mai spune ca pe 15 mai 2009, in izolatorul de ancheta a fost si ministrul Justitiei, Vitalie Parlog. „Sunt circumstante care ne dau motive sa credem ca se incearca mentinerea in penitenciar a lui Stati si Marinescu. Se identifica circumstante care ar putea sa justifice retinerea in continuare”.
 

Amintim ca, la 13 mai, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a expediat Guvernului R. Moldova o cerere, in care executivului i se solicita raspuns la trei intrebari: care este legalitatea arestarii lui Stati si Marinescu, daca arestarea a fost efectuata in interesele urmaririi penale si nu in alte interese si daca, prin declaratiile lui Vladimir Voronin, le-a fost sau nu incalcat dreptul prezumtiei nevinovatiei.
V. Nagacevschi a subliniat ca respectivul caz este asemanator cu dosarele anterioare, cand nu se petreceau niciun fel de actiuni procesuale. „De altfel, luni am depus recurs la Curtea de Apel impotriva incheierii instantei de fond, privind prelungirea arestarii preventive, si urmeaza ca instanta sa examineze recursul pe parcursul acestei saptamani”, a mai spus juristul.

Conform legii cu privire la statutul deputatului, functia de legislator este incompatibila cu cea de avocat. Astfel, timp de 30 de zile de la validarea alegerilor, urmeaza ca Nagacevschi sa decida ce va face ulterior. „Voi depune o cerere de suspendare a licentei mele de avocat, incepand cu 22 mai curent, iar de cazul respectiv se vor ocupa alte persoane competente”, a mentionat Nagacevschi.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *