Editorial

Justiția în țara lui Cel Din Pod

Ieri, la redacție am primit un plic cu două scrisori, de la un pușcăriaș. Zic, pușcăriaș, și nu deținut, nu pentru că pușcăriaș e mai neaoș, mustos și miezos, ci pentru că redă mai fidel realitățile din „zonele de detenție” din Republica Moldova.

Bietul pușcăriaș semnează scrisorile cu pseudonimul „Contele de Monte Cristo” – ca să vezi, nu și-a pierdut încă omul umorul… Realitățile descrise sunt înfiorătoare: „Sute de învinuiți (dar odată ce cazi în ghearele poliției orice „învinuit” este „vinovatul”) sunt făcuți bucățele, oasele rupte, dinții dezbătuți, ficatul și rinichii sfărâmați, picioarele „curățate” cu măciuci și cabluri…”.

Scrisoarea e concepută ca un avertisment și e adresată doamnei Eftodi, ministru al Justiției. Da, e vorba de acea doamnă Eftodi care a refuzat acum câteva săptămâni să participe la emisiunea de la PRO TV unde se discuta despre rebutul uriaș produs de „sistemul de justiție” din Republica Moldova din care cauză țara noastră pierde, unul după altul, toate dosarele CEDO.

Pușcăriile din Republica Moldova au fost transformate în uzine ale degradării și schilodirii fizice și morale a oamenilor, zic a oamenilor fiindcă cei ajunși în pușcării continuă să rămână oameni, adică creațiuni ale lui Dumnezeu. Când spun asta, mă gândesc la turismul mănăstiresc-bisericesc practicat la scară națională anul împrejur de către V. Voronin și partenerii lui de sihăstrie…

De ce pe aceștia îi interesează mai mult condițiile de viață ale preacuvioșilor călugări și ale preacuvioaselor măicuțe, dar nu se duc duminica prin pușcăriile Moldovei, să vadă ce se întâmplă acolo cu niște răufăcători care continuă să rămână cetățeni ai țării pe care o conduc? Sau harnicii noștri miniștri și deputați: de ce când se pierd cu săptămânile prin „teritoriu” nu ajung și în pușcării, să vadă în ce condiții trăiește acolo un „conte de Monte Cristo” în țara condusă de Cel Din Pod? Deoarece aceștia, când sunt întrebați de ce au decis așa sau altfel, ei ridică misterios degetul în sus și răspund: „Așa a zis Cel Din Pod…”

Constantin Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *